WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Elfenbloem Sulphureum

De elfenbloem Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ heeft zwavelgele bloempjes en bronsgroen blad, dat vrij lang aanblijft. De Epimedium x versicolor  is een gekruiste vorm van Epimedium grandiflorum (Japan) en Epimedium pinnatum (Iran). De relatief grote en mooie bloemen komen van de eerste soort. 

Welke kleur heeft Epimedium x versicolor?

De kleur varieert (versicolor) van geel tot paars. De eigenschap dat de bladeren in de winter aanblijven komt van de tweede soort. Wel verkleurt het blad naar bruin. Dat is niet erg want het staat toch decoratief. Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ heeft gele bloemen.

Hoe zien elfenbloemen eruit?

Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei. De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren.

Diverse bedrijven bieden epimediumextracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ onderhoud

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart.

Bestel de plant direct.

mxa5dzo8p912_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Epimedium 'Sulphureum'

Cult

'Sulphureum'

Familie

elfenbloem

Latijnse familie

versicolor (x)

Onderhoud

Detail

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart.

Verzorging

Water geven indien onder bomen of struiken.

Snoeien

Afsnijden in vroege voorjaar.

Bemesting

Goed bemesten met organische mest in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

zwavelgeel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen