WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Elfenbloem

De elfenbloem Epimedium x rubrum heeft rode accenten (rubrum betekent rood). Dat is al bij het uitlopen van de blaadjes, die voor een deel rood zijn gekleurd.

Hoe ziet Epimedium x rubrum eruit?

Opvallend bij de bloempjes zijn de rode kelkblaadjes die om de witachtige tot gele kroonblaadjes staan. Daarom heeft deze soort ook een vriendelijkere benaming in het Engels gekregen, ‘Bishop’s Cap’. De soort groeit verder krachtig en compact, zonder te woekeren.

Is Epimedium x rubrum een schaduwplant?

Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort maar uitbundig in april/mei.

Waar komt de naam Epimedium x rubrum vandaan?

De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren. Diverse bedrijven bieden Epimedium-extracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Hoe kan ik Epimedium x rubrum verzorgen?

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart.

Ben je gek op tuinieren? Blijf dan op de hoogte van het laatste tuinnieuws.

 

Bestel de plant direct.

ak05w9x88c5v_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Epimedium rubrum

Familie

elfenbloem

Familie latijns

rubrum (x)

Onderhoud

Verzorging

Water geven indien onder bomen of struiken.

Snoeien

Afsnijden in vroege voorjaar.

Bemesting

Goed bemesten met organische mest in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rood

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend