WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eikenbladhortensia

Wat voor bloemen krijgt de Eikenbladhortensia?

De eikenbladhortensia Hydrangea quercifolia ‘Flemygea’ staat ook wel bekend als ‘Snowqueen’ en geeft witte bloemen. In de herfst kleuren de bladeren prachtig naar rood. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De eikenbladhortensia (de Latijnse soortaanduiding quercifolia betekent ook letterlijk eikenblad) is primair geliefd vanwege zijn blad. Dat heeft zowel een mooie eikenbladvorm als een mooie herfstkleur. Deze struik bloeit in de zomer met witte pluimen die later verkleuren naar roze. Langzaam maar zeker zien we deze soort hortensia meer terug in tuinen.

Hoe kan ik de bloemkleur van de Hortensia beïnvloeden?

De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Wat voor grond is geschikt voor de Hydrangea quercifolia ‘Flemygea’?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Hoe kan ik de ‘Flemygea’ snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop verschillende hortensia´s worden gesnoeid is verschillend. De eikenbladhortensia vertakt moeilijk en heeft als een van de weinige hortensia’s baat bij vormsnoei in de eerste paar jaren. Je knipt de takken voor een derde in tot boven een aanwezige knop. Na een aantal jaren dien je de struiken te verjongen. Hiervoor snoei je in april het oudste kwart van de takken weg. Verwijder uitgebloeide bloemen pas in half mei omdat ze nog beschermen tegen nachtvorst. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak boven de hoogste knop.

Wilt u ook een hortensia in de tuin, zorg er dan voor dat u deze op de juiste manier plant. Op onze site geven we tips om een hortensia te planten.

 

Bestel de plant direct.

afq5oka8z5hr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Flemygea'

Cult

'Flemygea'

Familie

eikenbladhortensia

Familie latijns

quercifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In april snoeien en mei oude bloemen verwijderen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

licht zur

Vochtigheid

vochting

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

200

Beschrijving

1,5 tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend