WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Witte kerstroos

De echte, witte kerstroos zoals de Helleborus niger voluit heet, komt uit de Oost-Alpen, Apennijnen, Karpaten. De Helleborus niger wordt vaak in bloei getrokken, zodat hij rond de kerst op zijn mooist kan worden aangeboden.

Kan ik Helleborus in mijn tuin planten?

In de tuin doet hij het ook erg mooi. Het is een wintergroene vaste plant die 20 tot 40 centimeter hoog wordt en dikke bladeren bezit. De grote bloemen vouwen zich mooi open, zuiver wit van kleur. In de tuin kan de bloei al in januari starten. De witte kleur verandert vrij snel in een roze of groenachtige tint.

Wanneer bloeit de witte kerstroos?

De kerst is eigenlijk al voorbij, maar dan in januari als we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnen sommige kerstrozen in de tuin. Het geslacht kerstroos bestaat uit sterke en langzaam groeiende vaste planten. Er zijn zowel wintergroene als niet-wintergroene soorten. De bloei van alle soorten vindt vroeg in het jaar plaats. De bloemen zijn vaak knikkend. Omdat de bladeren lang aanblijven en wat verkleuren, is ook de sierwaarde lang. De groeihoogte varieert van amper 25 tot wel 75 centimeter. Alle Helleborus-soorten zijn giftig.

Wat is de beste standplaats voor de Helleborus niger?

De meeste kerstrozen groeien bij voorkeur in humusrijke grond die wat kalk bevat. De grond moet ook voedzaam zijn en voldoende vocht kunnen vasthouden. Het zijn loofbosplanten en dat betekent dus dat ze tijdens de vroege bloei en de eerste maanden daarna graag zonnig staan en in de zomer zeer dankbaar zijn voor voldoende bescherming tegen de zon.

Hoe verzorg ik de witte kerstroos?

De planten worden graag met rust gelaten, ze kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan.

Wanneer kan ik Helleborus bemesten?

Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant. Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei. Als je vooral van de witte kleur van de Helleborus niger geniet, kunt je hem het best een lichtbeschaduwde standplaats geven, want daar blijven de bloemen langer wit.

Op de website kunt u op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

 

Bestel de plant direct.

k7t575m83gnv_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Helleborus niger

Familie

echte (witte) kerstroos

Familie latijns

niger

Onderhoud

Detail

De meeste kerstrozen groeien bij voorkeur in humusrijke grond die wat kalk bevat. De grond moet ook voedzaam zijn en voldoende vocht kunnen vasthouden. Het zijn loofbosplanten en dat betekent dus dat ze tijdens de vroege bloei en de eerste maanden daarna graag zonnig staan en in de zomer zeer dankbaar zijn voor voldoende bescherming tegen de zon. De planten worden graag met rust gelaten, ze kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan. Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant. Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei. Als je vooral van de witte kleur van de Helleborus niger geniet, kunt je hem het best een lichtbeschaduwde standplaats geven, want daar blijven de bloemen langer wit.

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Lelijke bladeren afknippen in het voorjaar.

Bemesting

In het najaar wat bladhumus strooien.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke grond met wat kalk he

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

maximaal 40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit, later roze of groen

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen