WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dwergmispel

De dwergmispel Cotoneaster horizontalis wordt een brede, dichte, struik van bijna een halve meter hoog. De takken staan overwegend horizontaal aan de plant, een soort varenachtige vertakking. De blaadjes aan de takken zijn klein, van boven glanzend groen, maar in de herfst verkleuren ze dofpaars. Meestal verliest deze Cotoneaster ’s winters het blad, tenzij het erg zacht blijft.

Wanneer bloeit de Cotoneaster horizontalis?

De bloemen verschijnen in mei-juni en zijn wit met vaak iets rood erin. Na de bloemen vormen zich helderrode vruchten. De struik wordt meestal tegen een muur of schutting geplant en wordt dan aangebonden. Dan bereikt hij wel een hoogte tot 2 meter, maar hij voldoet ook erg goed als bodembedekker op taluds.

Soorten Cotoneaster

De dwergmispels of Cotoneaster vormden ooit een van de grootste heestergeslachten voor de tuin omdat ze allemaal zo mooi en veelzijdig zijn. Of je hem nou gebruikt als bodembedekker, taludplant, een mooie bloeier, een sierlijke bessenplant of een struikje op stam, Cotoneaster heeft het allemaal in zich. De euforie over deze plant is een beetje getemperd toen ontdekt werd dat een aantal soorten waardplant was voor het gevreesde peren- of bacterievuur. Wat nu nog aan Cotoneasters in tuinen wordt gezet, kan absoluut geen kwaad. Geniet dus volop van die vooral kleinbladige soorten die zo mooi bloeien, soms fantastische bodembedekkers zijn, die de grond op hellingen helpen vasthouden en die groenblijvend of bladverliezend kunnen zijn.

Is de dwergmispel winterhard?

De hogere groenblijvende soorten zijn iets minder winterhard. Die moeten dus beschut staan. Na de rijke bloei – behorend tot de familie van de rozen lijken de bloemen wel kleine roosjes – volgen bij veel soorten vaak prachtige bessen die lang aan de struiken blijven.

Algemeen onderhoud Cotoneaster horizontalis

Cotoneasters zijn erg gemakkelijke planten. Ze groeien goed in iedere voldoende voedzame tuingrond die liefst ook humusrijk moet zijn. Ze vragen een zonnige tot licht beschaduwde plaats. Enkele soorten verdragen ook wat zwaardere schaduw.
Snoei kan nodig zijn om de planten compact en binnen de perken te houden. Als je na de bloei snoeit heb je het jaar erop de meeste bloemen en bessen.

Hoe kan ik de Cotoneaster horizontalis bemesten?

Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Mulchen helpt de humus te verrijken. Zorg dat de grond niet uitdroogt, bij droogte tijdig sproeien. Controleer zo nu en dan op luizen; ook spinselmotten kunnen voorkomen. Bestrijd ze zonodig. Mocht je last krijgen van bacterievuur, dien je direct alle aangetaste delen te verwijderen en te verbranden. Maak het snoeigereedschap ook goed schoon. Bacterievuur is te herkennen aan de verdroogde bloemen, bladeren en bessen, die niet afvallen maar aan de struik blijven. In een latere fase ontstaan bruine en zwarte ‘brand’ plekken op bladeren en takken.

Hoe kan ik de Cotoneaster horizontalis snoeien?

Cotoneaster horizontalis groeit als vrijstaande lage struik of als leiplant. In het laatste geval dien je voor het leiden de takken aan te binden. Deze soort kun je het beste snoeien in het voorjaar in plaats van in het najaar.

 

Bestel de plant direct.

x6x5x238o29s_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

meestal bladverliezend

Latijns

Cotoneaster horizontalis

Familie

dwergmispel

Familie latijns

horizontalis

Onderhoud

Verzorging

Tijdig water geven bij aanhoudende droogte.

Snoeien

Zonodig snoeien in het voorjaar.

Bemesting

In het voorjaar goede basisbemesting geven. Eventueel mulchen.

Winterhard

goed

Bodem

iedere voedzame tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

200

Beschrijving

40 centimeter, aangebonden tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit met wat rood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

meestal bladverliezend