WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Baardiris

De baardiris Iris ‘White Knight’ is – zoals de naam ook al verklapt – een prachtige witte iris. De bloem blijft helaas niet lang goed, maar ze is wel bijzonder mooi gebouwd.

Waar komt de naam Iris vandaan?

Neem eens alle irissen samen in gedachten en er ontstaat een palet aan kleuren, een regenboog. Dat is precies wat de naam ‘iris’ betekent. De bron hiervan ligt in de Griekse mythologie. Het was de gevleugelde Iris die de goede en slechte boodschappen van de goden naar de mensen toe bracht. Als door een prisma straalden haar tijdingen naar de aarde, tot in de diepten van de zee. Haar woonplaats was de brug van de regenboog. Inmiddels kennen we ongeveer 200 irissoorten.

Is de Iris ‘White Knight’ geschikt als snijbloem?

De prachtige bloemen hebben allemaal de zelfde karakteristieke vorm. Er zijn altijd zes bloemblaadjes, waarvan er drie overeind staan. Dat noemen we de standaard. Daarnaast zijn er drie horizontale of hangende bloemblaadjes, die de lip wordt genoemd. Daarom behoren de irissen tot de familie van de lipbloemigen. Naast de oorspronkelijk blauwpaarse kleur, zijn er irissen in talloze andere kleuren. Jammer genoeg kunnen we hier niet lang van genieten, omdat de bloeitijd kort is. Irissen zijn daarnaast populaire snijbloemen.

Is de baardiris een goede borderplant?

Een wilde vorm van de Iris Germanica-groep (baardiris of Duitse knoliris) is nooit aangetroffen, dus is het waarschijnlijk een hybride. Men vindt in de literatuur ook: Irus germanica var. germanica, Middellandse-Zeegebied, Zuidwest-Azië. Het is een mooie borderplant, die het goed doe samen met lupinen, riddersporen en oosterse papavers. Het is een iris-soort met breed zwaardvormig, enigszins blauwgroen blad. Ze bezitten korte wortelstokken waarvan de bovenzijde net boven het grondoppervlak uitsteekt. De bloemen zijn opvallend vanwege hun kleur en grootte. Ze geuren licht. Op de lip (de hangende bloemblaadjes) is een gele of oranje baard aanwezig (baardiris).

Wat is een goed standplaats voor Iris ‘White Knight’?

De optimale groeiomstandigheden voor irissen zijn heel verschillend. Sommige groeien bijna in het water, zoals de gele lis, andere houden van droge grond. Echter, alle soorten houden van een plek in de zon. Germanica-irissen houden van een enigszins droge grond die bij voorkeur wat kalk bevat. Zon is heel belangrijk. Na enige jaren vaststaan opnemen en opnieuw uitplanten.

 

Bestel de plant direct.

2s853ly8ktgy_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Iris 'White Knight'

Cult

White Knight

Familie

baardiris, Duitse knoliris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

lichte kalkrijke grond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

125

Beschrijving

75-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend