kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dotterbloem

De Caltha palustris, zoals de dotterbloem officieel heet, ademt de sfeer van de wilde waternatuur. Het zijn vaste planten die van vochtige tot natte grond houden en rijk bloeien.

Welke dotterbloem soorten zijn er?

Er zijn diverse soorten, waarvan verschillende ook in onze natuur inheems zijn. Andere komen alleen in Noord-Amerika voor. Over het algemeen zijn het opgaand groeiende planten met grote bladeren aan stevige stelen die in het voorjaar rijkelijk bloeien. Caltha’s of dotterbloemen behoren daardoor absoluut tot de mooiste moeras- en oeverplanten.

Waar komt de gele dotterbloem voor?

De inheemse gele dotterbloem komt nog overal langs slootkanten en op andere natte plekken voor. De plant groeit goed in een paar centimeter water of in natte grond. Hij heeft min of meer hartvormig blad dat vrij groot is en wordt bijna een halve meter hoog. In het voorjaar is hij overdekt met sprekende gele bloemen in korte schermen. De bloei kan dan zeer uitbundig zijn.

Is de dotterbloem een vijverplant?

Een gele dotterbloem is een goede plant voor in de vijver. Een vijverplant is niet alleen mooi maar het zorgt er ook voor dat het water helder blijft, geeft schaduw in het water en is nuttig voor allerlei dieren in de vijver. Meer informatie over de dotterbloem als vijverplant is te vinden in het artikel vijverplanten planten.

Waar kan ik de dotterbloem planten?

Het beste kun je de planten in bakken of manden houden. De planten groeien in natte grond tot 5 cm diep water. Zon is belangrijk, lichte schaduw wordt verdragen. Winterbescherming is niet nodig. Lees meer over planten in pot of bak.

Hoe kan ik Caltha palustris verzorgen?

De dotterbloem heeft bijna geen speciale verzorging nodig. Lekker makkelijk! Geef wel in het voorjaar een mestpil (voor waterplanten) bij de wortels in de grond. Je kunt dan ook de afgestorven stengels en bladeren opschonen.

Ben je een echte tuinliefhebber en vindt u het leuk om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws? Dan kan dit door de website in de gaten te houden en abonneer je ook op onze nieuwsbrief.

 

Bestel de plant direct.

vn75j9082fft_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Caltha palustris

Familie

dotterbloem

Familie latijns

palustris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Niet mesten of in het voorjaar een mestpil bij de wortels geven.

Winterhard

goed

Bodem

goede vijvergrond

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

tot 40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend