WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Donkere ooievaarsbek

Welke soorten Geraniums zijn er?

Geranium phaeum ‘Samobor’ zoals deze donkere ooievaarsbek officieel heet, heeft donkere paarsbruine bloemen en bruine hoefijzerachtige banden op de bladeren. Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam voor de Geranium phaeum ‘Samobor’ is, wat afgeleid is van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). De soort Geranium phaeum komt uit Midden- en Zuid-Europa. Hij is inheems in ons land, althans het is al eeuwen een zogenaamde stinsenplant. Dat wil zeggen dat hij in de eerste siertuinen in ons land werd gebruikt. Pas de laatste jaren is hij weer in de belangstelling gekomen. De plant in bloei valt op door de zwartachtige purperbruine kroonbladeren. Opmerkelijk is dat ze zijn teruggeslagen. Het blad is groen, maar kan ook bruine banden vertonen. Deze ooievaarsbek kan zich op een geschikte plaats sterk uitzaaien en is daarom terug te vinden in de wilde tuin.

Dient de Geranium phaeum als bodembedekker?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Op welke grond bloeit Geranium phaeum ‘Samobor’ het best?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Dit is erg belangrijk! Op onze website vind je meer informatie over water geven aan planten. De donkere ooievaarsbek houdt van een vochtige, voedzame grond. De planten verdragen vrij veel schaduw, maar dan vallen de bloemen helemaal niet op. In het voorjaar kun je het lelijke afgestorven blad wegknippen. Geef direct een organische basisbemesting. Als de planten te ver uitgroeien, kun je deze inperken. Ook is het belangrijk regelmatig zaailingen te wieden als je hem niet overal in de tuin wenst te hebben.

Bestel de plant hier.

4wp56a78i9p0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium 'Samobor'

Cult

'Samobor'

Familie

donkere ooievaarsbek

Familie latijns

phaeum

Onderhoud

Verzorging

Bij langdurige droogte extra water geven.

Snoeien

In het voorjaar afgestorven bladeren en stengels wegknippen.

Bemesting

Na het opschonen organische basisbemesting geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame tuingrond

Vochtigheid

tamelijk groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot vrij diepe schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

75

Beschrijving

50-75 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donker paarsbruin

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend