WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Daglelie

De daglelie Hemerocallis ‘Purple Bicolor’ is roze en heeft een paars ‘oog’. De Hemerocallis ‘Purple Bicolor’ is een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen. De naam is toepasselijk: daglelie. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit.

Wat zijn eigenschappen van de Hemerocallis ‘Purple Bicolor’?

De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd: een enorme bloeiprestatie.

Kweekvormen van de Hemerocallis

Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten, waaronder de Hemerocallis ‘Purple Bicolor, zeer trendy. Er zijn daarom veel kweekvormen te krijgen in talloze kleurvariaties en afmetingen van 30 centimeter tot wel 2 meter. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.

Hemerocallis ‘Purple Bicolor’ onderhoud

Gekweekte daglelies zijn sterke vaste planten voor volle zon en halfschaduw. Voorwaarde voor de groeiplek is wel dat de grond nooit mag uitdrogen. Deze moet voldoende voedsel bevatten, liefst humusrijk zijn, verder worden weinig eisen gesteld. Lichte of zware grond maakt niet uit, deze mag zelfs vrij nat zijn. Geef in het voorjaar een organische basisbemesting.

Hoe moet ik de Hemerocallis ‘Purple Bicolor’ verzorgen?

De planten breiden zich in groepen uit en kunnen op den duur hele perken met hun wortelstokken vullen. De oudste delen worden op den duur minder bloeirijk en kunnen dan worden afgestoken en verwijderd. Naast de Hemerocallis ‘Purple Bicolor’ zijn er nog meerdere soorten van de daglelie. Kijk eens in de plantenindex en ontdek de verschillen.

foi5yrf8kiv8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hemerocallis 'Purple Bicolor'

Cult

'Purple Bicolor'

Familie

daglelie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

In voorjaar organische basisbemesting.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal, 's zomers aan de vochtige kant

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

75

Beschrijving

50-75 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze met paars oog

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend