WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Daglelie

Wat zijn eigenschappen van de Hemerocallis ‘Middendorffii’?

De daglelie Hemerocallis ‘Middendorffii’ komt uit Oost-Azië. De Hemerocallis ‘Middendorffii’ is een borderplant, aardig met cultivars van Iris sibirica. Een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen. De Nederlandse naam is toepasselijk: daglelie. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd. Een enorme bloeiprestatie.

Kweekvormen van Hemerocallis

Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten zeer trendy. Er zijn daarom veel kweekvormen te krijgen in talloze kleurvariaties en afmetingen van 30 centimeter tot wel 2 meter. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.

Hoe hoog wordt de Hemerocallis ‘Middendorffii’?

De Hemerocallis ‘Middendorffii’ is een soort die in habitus wat op Hemerocallis dumortieri gelijkt maar zonder de vlezige wortels. De bladeren zijn tot 3 cm breed en langer dan de bloemstengels die tot 40 à 60 cm reiken. De bloemen zijn 7 à 11 cm lang, kortgesteeld en geeloranje van kleur. Ze zijn breed-trechtervormig en staan met 5 à 6 bij elkaar. De bloeitijd is mei-juni. De planten vormen later in het seizoen ook nog wel eens wat bloemen.

Hoe kan ik de Hemerocallis ‘Middendorffii’ verzorgen?

Gekweekte daglelies zijn sterke vaste planten voor volle zon en halfschaduw. Voorwaarde voor de groeiplek is wel dat de grond nooit mag uitdrogen. Deze moet voldoende voedsel bevatten, liefst humusrijk zijn, verder worden weinig eisen gesteld. Lichte of zware grond maakt niet uit, deze mag zelfs vrij nat zijn. Meer over verschillende grondsoorten lees je op onze site.

Hoe kan ik de Hemerocallis ‘Middendorffii’ bemesten?

Geef in het voorjaar een organische basisbemesting. Kijk eens bij het artikel bemesten voor meer informatie. De planten breiden zich in groepen uit en kunnen op den duur hele perken met hun wortelstokken vullen. De oudste delen worden op den duur minder bloeirijk en kunnen dan worden afgestoken en verwijderd.

e5w5aiv8hxyh_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hemerocallis middendorffii

Familie

daglelie

Familie latijns

middendorffii

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afknippen in het voorjaar.

Bemesting

Organische mest in voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal, 's zomers tamelijk vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon tot heel lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

60

Beschrijving

40-60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geeloranje

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend