WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Is de Clematis ‘Joe’ wintergroen?

Clematis ‘Joe’ is een wintergroene clematis die in de jaren tachtig van de vorige eeuw in Nieuw-Zeeland is gekweekt. Hij blijft laag, rond een meter. Het fijne blad van de Clematis ‘Joe’ heeft mooie nerven. De bloem is wit met een groen hart.

Soorten Clematis

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Is de Clematis ‘Joe’ een schaduwplant?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed.  De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Hoe moet ik de Clematis ‘Joe’ verzorgen?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Zorg dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Bij langdurige droogte tijdig water geven. Breng boven de wortels mulch aan.

Clematis ‘Joe’ snoeien

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. De Clematis ‘Joe’ hoef je niet te snoeien. Het is voldoende om in het voorjaar dode takken te verwijderen. Je kunt deze clematis terugsnijden na de bloei. Je maakt dan kans op een tweede bloei in het najaar, maar niet zo rijk als de eerste.

Clematis stekken

Wil je meer weten over de Clematis plant dan kan je eens op onze website kijken, hier vind je meer informatie. Wil je de Clematis cadeau doen, dan kan je ervoor kiezen om de plant te stekken.

 

Bestel de plant direct.

vxq50oo86oc1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Clematis 'Joe'

Cult

'Joe'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Snoei dood hout en evt. na bloei.

Bemesting

Mest en mulch in voorjaar.

Winterhard

matig

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

kop in de zon, wortels in de schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen