WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis Integrifolia

Wat zijn eigenschappen van de Clematis integrifolia?

De Clematis integrifolia is relatief laag, tot ongeveer 75 centimeter. Hij heeft vrij slappe stengels die vaak op de grond liggen en windt zich niet om objecten heen. Wel kan de Clematis integrifolia ergens tegen aanrusten. Hij heeft elegante geknikte kopjes, waaraan de paarsblauwe bloemen hangen als een soort klokjes. Deze bloemen geuren lekker zoet. Na de bloei vormen zich zijden pluizige zaadhoofdjes die de plant weer een heel andere aanblik geven in de herfst. De Clematis integrifolia is een van de oudste soorten en staat dicht bij de oorspronkelijke wilde clematis. Al in de 16e eeuw kwam deze soort voor in Zuid-Europa, maar hij wordt in ons land nog niet veel toegepast.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis integrifolia planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Bodemgrond van de Clematis integrifolia

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Meer over verschillende grondsoorten vind je op onze website.  Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Organische mest kan helpen bij een goede groei.

Hoe kan ik de Clematis integrifolia knippen?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Knip de Clematis integrifolia elk voorjaar helemaal af zodat hij zich weer mooi kan ontwikkelen.

Informatie over andere soorten bloemen en planten vind je op onze website in de plantenindex.

 

Bestel de plant direct.

33e5i7h8bfp0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis integrifolia

Familie

Clematis

Familie latijns

integrifolia

Onderhoud

Detail

Alle Clematis-soorten groeien graag met 'de kop' in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Knip deze clematis elk voorjaar helemaal af zodat hij zich weer mooi kan ontwikkelen. Organische mest kan helpen bij een goede groei.

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Wegknippen bij de grond in voorjaar.

Bemesting

Geef elk voorjaar organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

75

Beschrijving

75 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

paarsblauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend