kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Eigenschappen van de Clematis ‘Helios’

Clematis ‘Helios’ bloeit rijk. Deze clematis heeft een helder groen blad. De klokvormige bloemen van de Clematis ‘Helios’ hangen en zijn geeloranje van kleur. De bloemen zijn groot en goed geopend. Na de bloei ontstaan grote, zilverachtige zaadpluizen die lang aan de plant blijven. Dit verhoogt de sierwaarde.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat wis niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis ‘Helios’ planten?

Net als alle andere Clematis-soorten groeit de Clematis ‘Helios’ graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis ‘Helios’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Clematis ‘Helios’ snoeien

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Snoei dan in maart terug tot 25 centimeter boven de grond. Handig hierbij zijn juiste snoeiartikelen.

Naast de Clematis ‘Helios’ zijn er meer soorten Clematissen. Nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex voor meer informatie.

i0s5fm38vjmc_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Helios'

Cult

'Helios'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Verwijder dood hout na de bloei.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

600

Beschrijving

1 tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geeloranje

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend