kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Eigenschappen van de Clematis alpina ‘Frances Rivis’

Clematis alpina ‘Frances Rivis’ zoals deze clematis voluit heet, geeft een mooie grote, blauw violetkleurige bloem. Clematis alpina ‘Frances Rivis’ is een kleinbloemige, winterharde soort die in het wild voorkomt in Noord-Europa, Midden-Europa (Tsjechië, Alpenlanden) en Noord-Azië. Hij wordt maximaal 2,5 m hoog en bloeit met 3-4 cm grote, blauwe tot blauwviolette, fraai knikkende bloemen. De bloeitijd is april-mei, maar vaak volgt er in het najaar nog lichte nabloei. Het blad is mooi lichtgroen. Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat.

Clematis vitalba

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen. Lees meer over de verschillende soorten Clematissen in de plantenindex.

Waar moet ik de Clematis alpina ‘Frances Rivis’ planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis alpina ‘Frances Rivis’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Op onze site vind je meer informatie over verschillende grondsoorten. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis alpina ‘Frances Rivis’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Als je wilt snoeien, moet dat bij soorten die in het voorjaar bloeien, zoals Clematis alpina ‘Frances Rivis’, na de bloei gebeuren. Kleinbloemige clematissen zijn veel minder ziektegevoelig dan de grootbloemige. In feite is dit een vrij probleemloze soort. Zorg wel dat de voet beschaduwd blijft en dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Bij langdurige droogte tijdig water geven. Breng boven de wortels mulch aan.

pim5tt38tveh_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Frances Rivis'

Cult

'Frances Rivis'

Familie

Clematis

Familie latijns

alpina

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Zonodig na de bloei.

Bemesting

Mest en mulch in voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale, humusrijke tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

kop in de zon, wortels in de schaduw

Hoogte

Maximaal

250

Beschrijving

tot 2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

blauwviolet

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend