WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis Alba Luxurians

De Clematis viticella ‘Alba Luxurians’ heeft bloemen met vier blaadjes. Ze zijn eerst groen, maar worden later wit.

Hoe hoog wordt de Viticella ‘Alba Luxurians’?

Deze Clematis die ook wel Italiaanse Clematis wordt genoemd, komt oorspronkelijk uit de bossen van Zuid-Europa en West-Azië. De soort kan een hoogte bereiken van drie meter. Het is een makkelijke klimmer met diep ingesneden, frisgroene bladeren. Hij wordt tot de kleinbloemige clematissoorten gerekend. Net als veel andere kleinbloemige soorten is hij goed winterhard.

Hoe bloeit de Viticella ‘Alba Luxurians’?

Hij bloeit uitbundig met knikkende bloemen die tot 4 centimeter in doorsnee kunnen zijn. Dit gebeurt in de zomer en de vroege herfst. Er is erg veel ervaring met deze planten, want ze worden al sinds de 16e eeuw ook in Noordwest-Europa (met name Engeland) gekweekt. Alle cultivars kunnen gemakkelijk flinke verticale oppervlakken bedekken, maar ze moeten zich met hun windende tentakels wel aan draden of spijlen kunnen vasthouden en optrekken.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat willen we niet in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Viticella ‘Alba Luxurians’ planten?

Alle clematissen groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Viticella ‘Alba Luxurians’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig.

Viticella ‘Alba Luxurians’ beschermen tegen de verwelkingziekte

Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Viticella ‘Alba Luxurians’ snoeien?

Bind de Viticella ‘Alba Luxurians’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Kleinbloemige clematissen als Clematis viticella maken er in het algemeen niet zo gauw een wirwar van. Deze clematis kan eventueel in het vroege voorjaar worden gesnoeid. Geef tijdens droge perioden extra water.

Hoe kan ik de Viticella ‘Alba Luxurians’ bemesten?

In het voorjaar een goede organische basisbemesting geven, zonodig bij het begin van de bloei nog eens mesten. Bodembedekking met mulch is uitstekend. Dat verkoelt de grond nog extra en bevordert het bodemleven bij de wortels.

Naast de Clematis viticella ‘Alba Luxurians’ zijn er meer soorten clematissen. Meer weten? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

Bestel de plant hier.

ick5y7m8iy2q_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Alba Luxurians'

Cult

'Alba Luxurians'

Familie

Clematis

Familie latijns

viticella

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Snoeien in het vroege voorjaar.

Bemesting

Bemest in vroege voorjaar en zomer.

Winterhard

goed

Bodem

kalkrijk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, voet in schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

600

Beschrijving

1-6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

eerst groen, later wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend