WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Christoffelkruid

Eigenschappen van Christoffelkruid

Actaea rubra is de bekendste soort christoffelkruid in ons land. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en produceert donkerrode bessen. In de lente zitten de wat kleine purperen bloemen met witte accenten aan ranke stengels. Van de zomer tot in het najaar zijn de stengels vol met trossen kleine, glanzende scharlakenrode bessen.

Zijn de bessen van Christoffelkruid eetbaar?

Christoffelkruid heeft bessen en dat is heel bijzonder. Er zijn namelijk bijna geen vaste planten waaraan bessen groeien. Christoffelkruid is dus een uitzondering en heeft nog mooie bessen ook. Kijk wel uit, want de christoffelkruid planten zijn giftig en worden daarom ook wel gifbes genoemd. Dat neemt niet weg dat er vroeger met de bessen is geëxperimenteerd als medicijn tegen astma. Ze staan bij elkaar, fier rechtop in trossen. Dit is dan ook de reden om deze plant in de tuin te zetten.

De bloemen van Christoffelkruid

Voor het uiterlijk van de bloemen hoef je het niet te doen. Kijk wel uit, want de christoffelkruid planten zijn giftig en worden daarom ook wel gifbes genoemd. Dat neemt niet weg dat er vroeger met de bessen is geëxperimenteerd als medicijn tegen astma. Christoffelkruid is een bosplant bij uitstek en komt oorspronkelijk voor op het hele noordelijk halfrond.

Hoe onderhoud ik Christoffelkruid?

Als typische bosplant heeft Christoffelkruid baat bij een licht beschaduwde plaats op humusrijke grond. Het is een sterk en langlevend plantengeslacht.

Wilt u ook Christoffelkruid  in uw tuin? Neem dan ook eens een kijkje op onze site over de inrichting en aanleg van je tuin.

Word op de hoogte gehouden van het aller laatste tuinnieuws! Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

sx851od83ck1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Actaea rubra

Familie

Christoffelkruid

Familie latijns

rubra

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Oude bloemstengels afknippen in voorjaar.

Bemesting

Geef elk voorjaar een laagje humus.

Winterhard

volkomen

Bodem

zure, humusrijke tuingrond

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

80

Beschrijving

60 tot 80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend