WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Chinees klokje

Eigenschappen Chinees klokje

Chinees klokje Forsythia x intermedia ‘Tremonia’ wordt hoog (tot 275 cm) en bloeit prachtig goudgeel. Opvallend is het diep ingesneden blad dat bij weinig andere kweekvormen voorkomt. De Chinees klokje ‘Tremonia’ is een aanrader als u van een vroeg voorjaar houdt; hij kan al vanaf februari rijk bloeien.

Wanneer bloeit een Chinees klokje?

Als de Chinees klokje bloeit, is de winter vaak nog niet eens voorbij. Deze heester staat bekend om zijn vroege bloei, vanaf half februari is het mogelijk dat hij al met zijn kleine heldergele klokjes verschijnt. En zelfs een paar weken voor de bloei kun je takken van de Chinees klokje afknippen die binnenshuis de lente nog eerder aankondigen. De Chinees klokje is een fors uitgroeiende struik die het alleenstaand mooi doet, maar in een ruimere tuin kan hij ook in een groep geplant worden met een gele bloemenzee als gevolg. Ze bloeien meestal in maart of april, eigenlijk nog voor de bladontwikkeling en met massa’s gele (in diverse tinten) klokvormige bloempjes. Er zijn diverse soorten die zowel uit Europa als China, Japan en Korea kunnen stammen.

Toepassingen Chinees klokje

Forsythia is genoemd naar de Engelse tuinbouwkundige William Forsyth. Hij legde in de 18de eeuw de eerste Engelse rotstuin aan en in die periode werden enkele soorten Forsythia ingevoerd in Engeland. De hybridesoort van de Chinees klokje Forsythia x intermedia is een kruising tussen de soorten F. suspensa en F. viridissima. De struik groeit met opgaande takken en twijgen die tot 3 meter hoog kunnen worden. Dit Chinees klokje kan ook worden toegepast als haagplant of langs een muur of schutting geleid worden. De bloemen zijn geel en zitten met twee of drie bij elkaar. Uit deze soort zijn ook weer veel, prachtig bloeiende kweekvormen voortgekomen.

Hoe onderhoud ik een Chinees klokje?

Chinees klokjes groeien graag op een zonnige plek en in goed doorlatende grond, waaraan verder weinig eisen worden gesteld. Als de Chinees klokje niet gesnoeid wordt, krijgt hij telkens minder bloemen en meer blad dat in de herfst rood en geel kan kleuren. Chinees klokje snoeien? Voor een uitbundige bloei in het voorjaar kun je hem het best snoeien als de bloemen verdorren. De uitgebloeide takken kun je tot een paar centimeter boven de grond afknippen. De jonge takken die overblijven zullen het volgende jaar gaan bloeien. Als de bloei in het voorjaar begint, kun je een goede basisbemesting geven. Bij aanhoudende droogte stelt de plant extra water op prijs.

u4i5ups85bub_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Forsythia 'Tremonia'

Cult

'Tremonia'

Familie

Chinees klokje

Familie latijns

intermedia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Na de bloei snoeien.

Bemesting

Een goede basisbemesting geven in het voorjaar.

Winterhard

uitstekend

Bodem

iedere goed gedraineerde tuingro

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

275

Beschrijving

tot 275 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend