WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Buxus

Buxus microphylla ‘National’ groeit sterk en kan daarom ook in hogere hagen worden toegepast.

Wat voor een bladeren heeft de Buxus microphylla ‘National’?

De kleinbladige palmboom Buxus microphylla ‘National’ is een buxussoort die laag blijft en heeft, zoals de naam al aangeeft, kleine fijne blaadjes. In de winter verkleuren deze blaadjes vaak bruin, wat de sierwaarde niet ten goede komt.

Hoe hoog wordt de Buxus microphylla ‘National’?

Buxus microphylla ‘National’ is een van de oudste haagplanten waarvan het eerste gebruik teruggaat tot in de Romeinse tijd. Zijn herkomstgebied ligt rond de Middellandse Zee waar hij een hoogte tot wel zes meter kan bereiken. Echter, in ons land blijft deze struik een stuk lager en groeit hij tot maximaal drie meter. Deze hoogte wordt slechts langzaam bereikt, maar deze heester kan ook honderden jaren oud worden.

 Buxus microphylla ‘National’ als lage heg

De Buxus microphylla ‘National’ is wintergroen en wordt vooral gebruikt voor het maken van lage heggen en voor het vormen van figuren. Buxus krijgt wel bloempjes maar deze zijn erg onopvallend.

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens is de meest populaire soort. Dat komt door de frisgroene kleur en het fijnvertakte dichte uiterlijk. De eironde blaadjes zijn aan de bovenzijde glanzend donkergroen en leerachtig. Buxus sempervirens is de beste soort voor het knippen van figuren omdat hij meer groeikracht bezit dan de andere soorten.

Wanneer moet ik de Buxus microphylla ‘National’ snoeien?

Buxus microphylla ‘National’ snoei je voor 21 juni en in september. Indien nodig kan gedurende het gehele groeiseizoen de vorm worden bijgeknipt. Er zijn speciale buxusscharen in de handel, maar met een gewone heggenschaar lukt het ook. Snoei de Buxus microphylla ‘National’ nooit bij zonnig weer. Dit zorgt voor verbranding van nieuwe blaadjes, waar buxus maar langzaam van herstelt.

Moet ik de Buxus microphylla ‘National’ bemesten?

Geef buxus veel kalk. Matige groei en bleke bladranden zijn meestal het gevolg van een gebrek hieraan. Tevens dient de Buxus microphylla ‘National’ goed bemest te worden. Dit kan met speciale buxusmest, maar organische mestkorrels voldoen ook. Lees ook eens het interessante artikel over bemesten.

Hoe voorkom ik ziekten bij de Buxus microphylla ‘National’?

Wanneer de kleur van de bladeren verbleekt kan kunstmest met extra magnesium weer snel de mooie groene kleur teruggeven. Voorkomende ziekten zijn buxusbladvlo, spintmijt en dopluis. De vlo zuigt sap uit de bladpunten. Hierdoor ontstaan omgekrulde bladeren, wat de groei  van de Buxus microphylla ‘National’ remt. Bestrijden met pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Dat geldt tevens voor dopluizen. De spintmijt en hun larven bevinden zich aan de onderzijde van het blad en veroorzaken bleke vlekken. Je kunt ze bestrijden met een middel gebaseerd op tebufenpyrad.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Bestel de plant hier.

k2b5xgg8w5vm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Buxus 'National'

Cult

'National'

Familie

Buxus

Familie latijns

microphylla

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Vormsnoei in juni en september bij niet zonnig weer.

Bemesting

Bemest en voeg kalk toe.

Winterhard

goed

Bodem

mooist op humusrijke zandgrond,

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen