WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Buxus

Wat zijn eigenschappen van de Buxus sempervirens ‘Elegans’?

De Buxus sempervirens ‘Elegans’ is een bonte, bolvormige buxus. Buxus sempervirens is de meest populaire soort. Dat komt door de frisgroene kleur en het fijnvertakte dichte uiterlijk. De eironde blaadjes zijn aan de bovenzijde glanzend donkergroen en leerachtig. Deze buxussoort is de beste soort voor het knippen van figuren omdat hij meer groeikracht bezit dan de andere soorten.

De hoogte van de Buxus sempervirens

Buxus sempervirens is een van de oudste haagplanten waarvan het eerste gebruik teruggaat tot in de Romeinse tijd. Zijn herkomstgebied ligt rond de Middellandse Zee waar hij een hoogte tot wel zes meter kan bereiken. Echter, in ons land blijft deze struik een stuk lager en groeit hij tot maximaal drie meter. Deze hoogte wordt slechts langzaam bereikt, maar deze heester kan ook honderden jaren oud worden. De buxus is wintergroen en wordt vooral gebruikt voor het maken van lage heggen en voor het vormen van figuren. Buxus sempervirens krijgt wel bloempjes maar deze zijn erg onopvallend.

Hoe kan ik de Buxus sempervirens snoeien?

De Buxus sempervirens snoei je voor 21 juni en in september. Indien nodig kan gedurende het gehele groeiseizoen de vorm worden bijgeknipt. Er zijn speciale buxusscharen in de handel, maar met een gewone heggenschaar lukt het ook. Snoei de Buxus sempervirens nooit bij zonnig weer. Dit zorgt voor verbranding van nieuwe blaadjes, waar buxus maar langzaam van herstelt. Geef de Buxus sempervirens veel kalk. Matige groei en bleke bladranden zijn meestal het gevolg van een gebrek hieraan.

Hoe kan ik de Buxus sempervirens bemesten?

Tevens dient goed bemest te worden. Dit kan met speciale buxusmest, maar organische mestkorrels voldoen ook. Wanneer de kleur van de bladeren verbleekt kan kunstmest met extra magnesium weer snel de mooie groene kleur teruggeven. Voorkomende ziekten zijn buxusbladvlo, spintmijt en dopluis. De vlo zuigt sap uit de bladpunten. Hierdoor ontstaan omgekrulde bladeren, wat de groei remt. Bestrijden met pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Dat geldt tevens voor dopluizen. De spintmijt en hun larven bevinden zich aan de onderzijde van het blad en veroorzaken bleke vlekken. Je kunt ze bestrijden met een middel gebaseerd op tebufenpyrad. Hoe je je planten kunt beschermen tegen ziekten lees je bij plagen en ziekten.

ghk52o881bfr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Buxus 'Elegans'

Cult

'Elegans'

Familie

Buxus

Familie latijns

sempervirens

Onderhoud

Verzorging

De plant goed nat houden in droge perioden.

Snoeien

Vormsnoei in juni en september bij niet zonnig weer.

Bemesting

Bemest en voeg kalk toe.

Winterhard

goed

Bodem

mooist op humusrijke zandgrond,

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

60

Beschrijving

20 tot 60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groen

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen