WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Botanische tulp

De bloemen van de botanische tulp

De botanische tulp Tulipa bakari ‘Lilac Wonder’ is een erg mooie tulp die extra opvalt doordat de lila en gele bloemblaadjes heel krachtig van kleur zijn.

Wat zijn eigenschappen van de tulp?

Iedereen kent de tulp, die prachtige voorjaarsbloeier in enorm veel soorten, maten en kleuren. De tulp is natuurlijk onze nationale bloem, Hollandser kan bijna niet. En toch ligt zijn oorsprong in de omgeving van Iran of Turkije. In Europa werd de tulp eerst beschreven, rond 1560 bloeiden ze voor het eerst in ons werelddeel en pas rond 1570 kwam de tulp in Nederland terecht, waarschijnlijk dankzij de beroemde plantkundige Carolus Clusius. In de renaissance en de barok was het een erg geliefde plant en begin 17de eeuw ontstond er zelfs een tulpenmanie, waarbij de bollen voor absurde prijzen verhandeld werden.

De Tulipa bakeri (of saxatilis) is een botanische tulp met wijd openstaande stervormige bloemen. Zijn bijzondere kleurencombinatie van lichtpaars met een geel hart is dan goed te zien. Als de bol op een goed plekje staat, kan hij gaan verwilderen. In het wild komen ze voor op het eiland Kreta. Ze zijn vernoemd naar G.P. Baker van de Royal Horticultural Society (Engelse tuinvereniging) die de tulp in 1895 introduceerde.

Hoe kan ik de botanische tulp verzorgen?

Als je tuinaarde voldoende humus bevat en zo waterdoorlatend is dat de tulpenbollen niet al te nat staan dan heb je de goede voorwaarden voor goed bloeiende tulpen in de tuin. Knip de uitgebloeide bloemen en stelen niet af want die heeft de bol nodig om krachten te verzamelen voor het nieuwe bloeiseizoen.

Bron: Fotografie iBulb

30f53jr8k6a4_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Tulipa 'Lilac Wonder'

Cult

'Lilac Wonder'

Familie

botanische tulp

Familie latijns

bakari

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet afknippen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

licht humeuze grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

25

Beschrijving

25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lila en geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend