kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Botanische krokus

Wanneer bloeit de Crocus tommasinianus?

Crocus tommasinianus is een botanische krokus en wordt ook wel boerenkrokus genoemd. Deze soort stamt uit de Balkan en is genoemd naar de botanicus Tomassini die zich met de Dalmatische flora bezig hield. De Crocus tommasinianus is bij ons populair vanwege zijn zachte violet getinte bloemen. De buitenkant lijkt wat zilverachtig grijs. De bloei valt vroeg in de lente, maar het kan zelfs gebeuren dat je half januari al wat kelkjes ziet verschijnen. Deze krokussen zijn prima om te laten verwilderen want ze vermeerderen zich vanzelf. De Crocus tommasinianus is samen met het sneeuwklokje een heel welkome bloeier in de tuin, want ze kondigen klein maar kleurig aan dat het eindelijk voorjaar is.

Soorten Crocus

Het geslacht Crocus omvat tientallen soorten die uit Klein-Azië en de landen rond de Middellandse Zee stammen. Hieronder valt een zeer bijzondere soort: Crocus sativus ofwel de saffraankrokus. De meeldraden van deze krokus worden geplukt en gedroogd en zijn vanaf dat moment als saffraan hun gewicht meer dan in goud waard. Ze worden gebruikt als specerij en als kleurstof. In de tuin zien we deze soort niet. Daar zijn het allemaal knolgewassen die in de lente, maar bij uitzondering ook in de zomer en soms in het najaar bloeien.

Is de Crocus tommasinianus winterhard?

De bloemen reageren op het weer: bij zon gaan ze open en bij bewolking gaan ze dicht. De meeste krokussen trekken zich na de bloei ondergronds terug om de dan barre weersomstandigheden (hitte en droogte of kou) te overleven. Lees ook eens het interessante artikel over het planten beschermen tegen vorst.

Hoe kan ik Crocus tommasinianus verzorgen?

Crocus tommasinianus groeien het beste op een zonnige plaats in goed doorlatende humusrijke grond. Natte grond wordt slecht verdragen. Meer over planten water geven lees je op onze site. Laat de knolletjes gewoon in de grond. De groepen krokussen worden vanzelf ieder jaar groter. Laat het loof van de Crocus tommasinianus na de bloei rustig vergelen en afsterven. Niet afknippen want het blad is nodig om de knolletjes te voorzien van voedsel voor het volgende bloeiseizoen.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

 

c0o5yyx8zcqk_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Crocus tommasinianus

Familie

botanische krokus

Familie latijns

tommasinianus

Onderhoud

Verzorging

Lekker laten verwilderen.

Snoeien

Niet snoeien, blad laten afsterven.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

losse humusrijke grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

10

Beschrijving

10 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

diep violet

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend