WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bonsaivaren

Het blad van de Dryopteris affinis

De Dryopteris affinis ‘Crispa Congesta’ is een dwergvorm met gekroesd blad. Hij wordt daarom in het Nederlands ook wel bonsaivaren genoemd. De naam van het varengeslacht Dryopteris is afkomstig van de Griekse woorden ‘drys’ (eik) en ‘pteris’ (varen). Dit verwijst naar hun oorspronkelijke vindplaats in de eikenbossen op het noordelijk halfrond. Dit varengeslacht is een van de soortenrijkste met veel soorten die interessant zijn voor in de tuin.

De schubben van de Dryopteris affinis

De goudschubvaren is een Europese varen en blijft in de tuin het langste groen van alle soorten Dryopteris. Heel opmerkelijk zijn de kafschubben waaraan deze varen haar naam dankt. Kafschubben zijn kleine meestal bruine schubjes aan de takken. In dit geval zijn ze eerst goudkleurig en kleuren naar kastanjebruin. Deze soort Dryopteris affinis wordt ongeveer een meter hoog en een meter breed.

Wat voor een bodemgrond heeft de Dryopteris affinis nodig?

Voor deze Dryopteris affinis is het van belang de situatie op de oorspronkelijk vindplaatsen (eikenbossen) zo goed mogelijk na te bootsen. De grond moet daarom humusrijk zijn. Doordat eikenbossen over het algemeen wat lichter zijn, kunnen deze Dryopteris affinis redelijk goed wat licht verdragen maar ze staan het beste op een schaduwrijke plek. Ze hebben wel een hekel aan wind en droogte.

Hoe kan ik de Dryopteris affinis beschermen tegen vorst?

Snijd deze varens af in maart of april. Eerder kan zorgen voor vorstschade aan de nieuwe scheuten. Wat later maak je het jezelf moeilijk omdat er tussen het nieuwe loof geknipt moet worden. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt beschermen in de winter? Lees dan eens het artikel over planten beschermen tegen vorst. Mulch in het najaar met humusrijke grond, zodat de varen voeding krijgt en de minder winterharde soorten een beetje extra bescherming hebben.

Een interessante video over mulchen vindt je op onze site.

Bestel de plant hier.

tid5moy8tyyo_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijns

Dryopteris 'Crispa Congesta'

Cult

'Crispa Congesta'

Familie

Goudschubvaren

Familie latijns

affinis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afsnijden in maart-april.

Bemesting

Mulch met humusrijke grond in het najaar.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

(half)schaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

20

Beschrijving

20 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

n.v.t.

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

halfwintergroen