WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bolesdoorn

Hoe ziet de Bolesdoorn eruit in bloei?

De bolesdoorn Acer platanoides ‘Globosum’ vormt een plat-bolronde kroon. Het boompje wordt niet hoger dan zes meter. Het blad van de bolesdoorn is bij het uitlopen iets bruinrood, daarna heldergroen en heeft vervolgens een gele herfstkleur.

Hoe ziet het blad van de Acer platonoides eruit?

De bolesdoorn behoort tot de esdoorn (Acer) en komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft.

Is de Bolesdoorn winterhard?

De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. Vanwege zijn Noord-Europese oorsprong is  de bolesdoorn een zeer sterke en vorstbestendige boom. Ook is de bolesdoorn resistent tegen uitlaatgassen en daarom zie je hem regelmatig in steden.

Welke andere soorten Bolesdoorn zijn er?

Een broer van de bolesdoorn is o.a. de Noorse esdoorn en is een snelle groeier met een mooie, dichte ovale kroon. Dat komt omdat aan takken die zaden gedragen hebben geen eindknop gevormd, waardoor deze gaffelvormig verder groeien. In het voorjaar als er nog geen blad aan de boom zit, verschijnen gele bloemen. Bijen zijn er blij mee, want er is nog weinig ander voedsel te vinden. In de herfst vormt de boom de bekende gevleugelde zaden en verkleuren de heldergroene bladeren naar geel.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Acer platonoides?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. Wil jij een bolesdoorn in jouw tuin? Lees eens het leuke artikel over boom in de tuin om te bepalen welke boom het beste bij jouw boom past.

Een bolesdoorn snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

 

Bestel de plant direct.

37l50om8etjj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acer 'Globosum'

Cult

'Globosum'

Familie

Noorse esdoorn

Familie latijns

platanoides

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei is normaal niet nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

vochthoudende, goed gedraineerde

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

600

Beschrijving

6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend