WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bloedrode ooievaarsbek

Wat is de Geranium Striatum voor een plant?

Geranium var striatum: de natuurlijke variëteit van de bloedrode ooievaarsbek (die ook Geranium striatum variëteit lancastriense en Geranium striatum variëteit prostratum heeft geheten) blijft extreem laag (10 cm) en bloeit helderroze in de periode juni-augustus.

Geranium of Pelargonium?

Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium.

Geranium striatum als bodembedekker

De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Geranium striatum worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd.

Hoe groot wordt de geranium stratium?

Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast. De Geranium striatum heet in het Nederlands bloedrode ooievaarsbek, maar de bloemkleur is eerder lilarood. Hij komt uit Centraal- en Zuid-Europa. Het is een van juni tot september rijk en langdurig bloeiende plant. Hij is geschikt voor de grote rotstuin en de voorkant van de border. In de natuur is het een nogal variabele soort, onder invloed van de grondsoort. In het najaar kan het blad prachtig rood kleuren. Hij breidt zich sterk uit.

Hoe kan ik de Geranium striatum onderhouden?

Geranium striatum stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water aan de Geranium striatum, zeker als ze zonnig staan.

Wanneer kan ik de geranium delen?

De Geranium striatum groeit op alle grondsoorten, maar is de sterkst groeiende soort. Dat betekent dat hij nogal woekert. Hij verdraagt (voor een ooievaarsbek) vrij veel droogte. Hij blijft laag (20-30 centimeter), maar neemt op den duur (te) veel ruimte in. Dan is het goed om om de drie jaar de Geranium striatum op te nemen, te delen en de delen opnieuw in te planten. Doe dit in maart tot april. Meer over planten delen waaronder de Geranium striatum lees je op onze site.

Bestel de plant hier.

ynb5yhn8lvry_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium var. striatum

Cult

var. striatum

Familie

bloedrode ooievaarsbek

Familie latijns

sanguineum

Onderhoud

Verzorging

Om de paar jaar delen.

Snoeien

In het voorjaar bijknippen. Evt. terugknippen in augustus.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

alle normale tuingronden

Vochtigheid

gemiddeld, verdraagt wat droogte goed

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

10

Beschrijving

10 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend