WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bloedrode ooievaarsbek

Wat voor kleur bloemen krijgt de Ooievaarsbek?

De bloerode ooievaarsbek Geranium sanguineum ‘New Hampshire Purple’ heeft een van de meest helder gekleurde roze tot lila bloemen onder de ooievaarsbekken. De Geranium sanguineum heet in het Nederlands bloedrode ooievaarsbek, maar de bloemkleur is eerder lilarood. Hij komt uit Centraal- en Zuid-Europa. Het is een rijk en langdurig bloeiende plant, van juni tot september. Hij is geschikt voor de grote rotstuin en de voorkant van de border. In de natuur is de Geranium sanguineum een nogal variabele soort, onder invloed van de grondsoort. In het najaar kan het blad van de Geranium sanguineum prachtig rood kleuren.

Welke soorten Geranium sanguineum ‘New Hampshire Purple’ zijn er?

Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Is de Bloedrode ooievaarsbek een bodembedekker?

Geranium sanguineum worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige Geraniums  kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Geranium sanguineum?

Geranium sanguineum stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen door de Geranium sanguineum. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven. De Geranium sanguineum groeit op alle grondsoorten, maar is de sterkst groeiende soort. Dat betekent dat hij nogal woekert. Hij verdraagt (voor een ooievaarsbek) vrij veel droogte. Hij blijft laag (20-30 centimeter), maar neemt op den duur (te) veel ruimte in. Dan is het goed om de drie jaar de plant op te nemen, te delen en de delen opnieuw in te planten. Doe dit in maart tot april.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium 'New Hampshire Purple'

Cult

'New Hampshire Purple'

Familie

bloedrode ooievaarsbek

Familie latijns

sanguineum

Onderhoud

Verzorging

Om de paar jaar delen.

Snoeien

In het voorjaar bijknippen. Evt. terugknippen in augustus.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

alle normale tuingronden

Vochtigheid

gemiddeld, verdraagt wat droogte goed

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

40

Beschrijving

25-40 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

magenta

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend