WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bloedrode ooievaarsbek

Hoe groot wordt de Bloedrode ooievaarsbek?

De bloedrode ooievaarsbek Geranium sanguineumMax Frei‘ blijft zeer laag, 15 à 20 cm. De cultivar ‘Max Frei’ heeft vrij grote, rode bloemen, maar bloeit niet overdreven lang (in juni-juli). Toch is het vanwege de felle bloemkleur een graag geziene borderplant.

Is de Geranium sanguineum geschikt als borderplant?

De Geranium sanguineum heet in het Nederlands bloedrode ooievaarsbek, maar de bloemkleur is eerder lilarood. Hij komt uit Centraal- en Zuid-Europa. Het is een rijk en langdurig bloeiende plant, van juni tot september. Hij is geschikt voor de grote rotstuin en de voorkant van de border, zo ook de Geranium ‘Max Frei’. In de natuur is het een nogal variabele soort, onder invloed van de grondsoort. In het najaar kan het blad prachtig rood kleuren.
Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium.

Dient de Geranium als bodembedekker?

De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Welke bodem is het beste voor de ‘Max Frei’?

Ooievaarsbekken ‘Max Frei’ stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen, zo ook voor de variant ‘Max Frei’. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. De bloedrode ooievaarsbek groeit op alle grondsoorten, maar is de sterkst groeiende soort. Dat betekent dat hij nogal woekert. Hij verdraagt (voor een ooievaarsbek) vrij veel droogte. Hij blijft laag (20-30 centimeter), maar neemt op den duur (te) veel ruimte in. Dan is het goed om de drie jaar de plant op te nemen, te delen en de delen opnieuw in te planten. Doe dit in maart tot april.

Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt delen? Lees dan eens het artikel over planten delen.

 

Bestel de plant direct.

jll5nup8zdy0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium 'Max Frei'

Cult

'Max Frei'

Familie

bloedrode ooievaarsbek

Familie latijns

sanguineum

Onderhoud

Verzorging

Om de paar jaar delen

Snoeien

In het voorjaar bijknippen. Evt. terugknippen in augustus.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

alle normale tuingronden

Vochtigheid

gemiddeld, verdraagt wat droogte goed

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

20

Beschrijving

15-20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rood

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend