WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bloedrode ooievaarsbek

Wat is de Geranium sanguineum ‘Album’ voor een plant?

De bloedrode ooievaarsbek Geranium sanguineum ‘Album’ heeft helderwitte bloemen. De Geranium sanguineum heet in het Nederlands bloedrode ooievaarsbek, maar de kleur van de bloem is eerder lilarood. Hij komt uit Centraal- en Zuid-Europa.

Wanneer bloeit de Geranium sanguineum ‘Album’?

Het is een rijk en langdurig bloeiende plant van juni tot september. De Geranium sanguineum ‘Album’ is geschikt voor de grote rotstuin en de voorkant van de border. In de natuur is het een nogal variabele soort, onder invloed van de grondsoort. Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van een nieuwe tuin? Neem dan ook eens een kijkje op onze site over de inrichting en aanleg van je tuin. In het najaar kan het blad prachtig rood kleuren.

Geranium of Pelargonium?

De ooievaarsbek is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium.

Ooievaarsbek als bodembedekker

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Hoe kan ik Geranium sanguineum ‘Album’ verzorgen?

Geranium sanguineum ‘Album’ stelt weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen door de Geranium sanguineum ‘Album’. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. De Geranium sanguineum ‘Album’ groeit op alle grondsoorten, maar is de sterkst groeiende soort. Dat betekent dat hij nogal woekert. Een Geranium snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

Wanneer kan ik de Geranium sanguineum ‘Album’ delen en verplanten?

De  Geranium sanguineum ‘Album’ verdraagt (voor een ooievaarsbek) vrij veel droogte. Hij blijft laag (20-30 centimeter), maar neemt op den duur (te) veel ruimte in. Dan is het goed om de drie jaar de plant op te nemen, te delen en de delen opnieuw in te planten. Doe dit in maart tot april.

5nr55dy8aq66_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium 'Album'

Cult

'Album'

Familie

bloedrode ooievaarsbek

Familie latijns

sanguineum

Onderhoud

Verzorging

Om de paar jaar delen.

Snoeien

In het voorjaar bijknippen. Evt. terugknippen in augustus.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

alle normale tuingronden

Vochtigheid

gemiddeld, verdraagt wat droogte goed

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

40

Beschrijving

25-40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend