kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blauweregen

De bloemen van de Wisteria formosa ‘Issai’

De Wisteria formosa ‘Issai’, blauweregen geeft prachtige donkerblauwe bloemen en bereikt na 10 jaar een hoogte van zo’n 5 meter.
De Wisteria  formosa is een kruising tussen de veelvoorkomende Japanse en Chinese blauweregen. Wisteria is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola´s en tegen muren.

Waar groeit de blauweregen het beste?

Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden. Wortels dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat Wisteria grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Wisteria kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk.

Hoe kan ik een Wisteria snoeien?

Bij een Wisteria is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren. Snoeien van de Wisteria is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauweregen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild. Verjongingssnoei is meestal niet nodig. Mocht u fors snoeien dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen.

Wat voor een bodemgrond heeft de Wisteria nodig?

Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft de Wisteria behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt. Lees ook eens het artikel over planten water geven. Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geeft u de benodigde stoffen. U kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

 

Bestel de plant direct.

qrp5j0483nt0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Wisteria 'Issai'

Cult

'Issai'

Familie

blauweregen

Familie latijns

formosa

Onderhoud

Verzorging

Controleer of goed en niet te strak is vastgebonden.

Snoeien

Snoei in voorjaar en juli

Bemesting

Bemest met organische mest in maart.

Winterhard

goed

Bodem

voet bij voorkeur in de schaduw

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de beste bloei

Hoogte

Minimaal

500

Maximaal

500

Beschrijving

5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

(donker)blauw

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend