WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blauwe hulst

Is de Mesgolg winterhard?

Ilex meserveae ‘Golden Girl’ zoals deze blauwe hulst voluit heet, is ook wel bekend onder de naam ‘Mesgolg’. In september-oktober verschijnen prachtige goudgele besjes aan deze hulst. De Mesgolg is een bescheiden groeier. Mesgolg omvat een groep sterke, groenblijvende, compacte heesters. De Nederlandse naam zegt het al: blauwe hulst is uniek om zijn blauwachtig groene bladeren en twijgen. De intensiteit van de bladkleur wisselt per cultivar. Vrouwelijke Mesgolg planten hebben een rijke bessendracht. Ze zijn merendeels van Amerikaanse origine. Ze zijn zeer winterhard, maar groeien het beste in gebieden met strenge winters en hete zomers.

Is de Blauwe hulst wintergroen?

Bij Mesgolg denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen van de Mesgolg zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin. De mesgolg hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, dennen en sparren. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Algemeen onderhoud van de Mesgolg

Mesgolg houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Meer interessante artikelen over bodemonderhoud vindt je op onze site. De mesgolg houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de mesgolg eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst. Mesgolg snoeien is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Doe dat laat in het voorjaar. Je kunt ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen. Op onze site vindt je ook interessante  video’s waaronder over mulchen.

ya3503b8xb5y_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Ilex 'Golden Girl'

Cult

'Golden Girl'

Familie

blauwe hulst

Familie latijns

meserveae

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien in het voorjaar.

Bemesting

Goede humusrijke grond in voorjaar, boven de wortels mulchen

Winterhard

uitstekend

Bodem

zure, humusrijke, voedzame, voch

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halve schaduw

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

groenig wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen