WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blauwe hulst

De hoogte van de Ilex meserveae

De Ilex meserveae ‘Blue Angel’ zoals deze blauwe hulst voluit heet, kan tot 4 meter hoog worden en zeer dicht groeien. Daardoor is deze cultivar zeer in trek als haag. Ilex meserveae omvat een groep sterke, groenblijvende, compacte heesters. De Nederlandse naam zegt het al: blauwe hulst is uniek om zijn blauwachtig groene bladeren en twijgen. De intensiteit van de bladkleur wisselt per cultivar. Vrouwelijke Ilex meserveae planten hebben een rijke bessendracht. Ze zijn merendeels van Amerikaanse origine. Ilex meserveae zijn zeer winterhard, maar groeien het beste in gebieden met strenge winters en hete zomers.

Is de Ilex meserveae wintergroen?

Bij Ilex meserveae denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten Ilex meserveae bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin. Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, dennen en sparren. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Hoe onderhoud ik de Ilex meserveae?

Ilex meserveae houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst. Snoeien van de Ilex meserveae is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Doe dat laat in het voorjaar. Je kunt ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Bestel de plant hier.

62a510s8d7hv_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Ilex 'Blue Angel'

Cult

'Blue Angel'

Familie

blauwe hulst

Familie latijns

meserveae

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Zo min mogelijk

Bemesting

Goede humusrijke grond in voorjaar, boven de wortels mulchen

Winterhard

uitstekend

Bodem

zure, humusrijke, voedzame, voch

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halve schaduw

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

tot 4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

groenig wit

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen