WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bijvoet Silver Queen

Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’ zoals deze bijvoet voluit heet, heeft wat grotere bladeren en er komen niet zo vaak bloemen aan. Maar het gaat hier dan ook vooral om de prachtige wit behaarde bladeren.

Is Artemisia een eetbare plant?

Er bestaan ruim 400 soorten van de plant Artemisia en een groot aantal daarvan geurt sterk. Een aantal soorten wordt daarom in de keuken of als geneesmiddel gebruikt. De grondstof absint wordt gebruikt voor de gelijknamige drank en voor vermout.

Wat voor bloemen heeft de Artemisia plant?

De sierwaarde van de Artemisia plant voor de tuin ontleent hij aan de vaak grijzige bladeren die meestal voorzien zijn van een lichte (zilverachtige) beharing. De bloemen van de Artemisia hebben meestal geen sprekende kleur: crèmewit, grijsachtig, bruin of bleekrood. Omdat niet iedereen deze bloemen kan waarderen, worden ze vaak teruggeknipt voor ze kunnen verschijnen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon laten bloeien en dan zullen ze toch wel opvallen omdat ze in pluimen bloeien.

Waar komt de naam bijvoet vandaan?

De Nederlandse naam bijvoet is van toepassing op de wilde soort met de Latijnse naam Artemisia vulgaris. Maar inmiddels worden vrijwel alle andere Artemisia-soorten ook zo genoemd. De naam bijvoet heeft zijn oorsprong bij de Romeinen omdat zij het kruid gebruikten in hun schoenen om pijn en vermoeidheid in hun voeten te verlichten. De Artemisia ludoviciana komt uit het westen van de VS en komt in zijn oorspronkelijke woongebied in prairies en op zonnige droge plaatsen voor.

Waar kan ik Artemisia planten?

Een droge, bij voorkeur wat kalkrijke grond is het meest geschikt voor Artemisia planten. Ook een zonnige standplaats is een voorwaarde voor een goede groei en mooi grijs blad. De grond moet voor Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’ iets vochtiger zijn dan voor de meeste andere soorten. Een interessant artikel over planten water geven vindt je op onze site. De Artemisia plant pas in het voorjaar terugknippen.

 

Bestel de plant direct.

mol57wm85zsv_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Artemisia 'Silver Queen'

Cult

'Silver Queen'

Familie

bijvoet

Familie latijns

ludoviciana

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzondere verzorging nodig.

Snoeien

Terugknippen gedurende het seizoen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond, ook zand

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

90

Beschrijving

40-90 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geelachtig

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen