WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bergaster

Eigenschappen van de Aster Amellus

De kweekvorm Aster amellus ‘Rosa Erfülling’ is roze en leeft langer dan een normale aster. De Aster amellus, bergaster, bloeit in juli, augustus en september en is daarmee de meest voorkomende zomeraster. De bergaster komt uit Centraal- en Zuid-Europa, tot in Siberië. De bloei is erg rijk en de bloemkleur loopt van blauw tot roze. In ons land siert de bergaster menige border, omdat hij goed combineert met veel andere vaste planten zoals Helenium, Rudbeckia, Solidago en Artemisia. De groeihoogte van de bergaster varieert van 25 centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Vlinders lokken

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt.

Hoe kan ik een bergaster planten?

Het overgrote deel van de soorten bergasters groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge bergaster kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Deze bergaster komt in de natuur vooral voor op kalkrijke grond en zonnige, tot heel licht beschaduwde plaatsen.

Hoe lang leeft de Aster Amellus ‘Rosa Erfülling’?

Deze planten leven vaak niet erg lang (2-3 jaar). Snijd de planten af in het voorjaar. Doe dit niet in het najaar, want dit bekort de levensduur. Meer over planten snoeien lees je uitgebreid op onze site. Je kunt zelf de levensduur van de bergaster ‘Rosa Erfülling’ verder verlengen door elke 2-3 jaar de plant uit te graven, te scheuren en weer terug te planten. Doe dit in het voorjaar.

Bestel de plant hier.

aoe5qgp8sp9g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster 'Rosa Erfüllung'

Cult

'Rosa Erfüllung'

Familie

bergaster

Familie latijns

amellus

Onderhoud

Verzorging

Om de 2-3 jaar delen

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond, bij voorkeur

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

60

Beschrijving

50-60 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend