WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Appel

Wat voor een soort is de Zoete Ermgaard?

De Malus domesticaZoete Ermgaard‘ was vooral vroeger een populair ras voor zoete appelen vanwege de mooie kleur (lichtgroen tot rood) en goede houdbaarheid tot in februari. Deze appelboom heeft helaas last van beurtjaren waardoor er in bepaalde jaren een beduidend lagere oogst wordt behaald. De Malus domestica ‘Zoete Ermgaard’ is een zelfbestuivend ras en heeft daarom geen andere bomen nodig voor een goede opbrengst. Het is een stevige vrij droge appel, die vanwege de zoete smaak zeer geschikt is om te stoven.

Geschiedenis van de Malus domestica

Het geslacht Malus kan grofweg ingedeeld worden in twee typen appels: sierappels en consumptieappels. De sierappels worden gekweekt vanwege hun mooie kleur. Ze zijn minder lekker dan de consumptieappels. Over de hele wereld zijn duizenden appelrassen voor consumptie bekend. Ze stammen af van de nog altijd in de Kaukasus aanwezige Malus sieversii. Tijdens de handel langs de zijderoute zijn de appels verspreid naar het Romeinse Rijk alwaar de teelt van appels zich ontwikkelde. Van hieruit is de appelteelt over Europa verspreid geraakt. Omdat de appel al lang tot het dagelijks eten wordt gerekend zijn er ook veel verhalen over. Van sprookjes zoals Sneeuwwitje tot de Griekse mythologie waarin de twistappel met de tekst ‘aan de mooiste’ tweespalt onder de godinnen veroorzaakt. Het aardige van appelbomen is dat ze voor vruchten in het najaar maar ook voor mooie bloesem in het voorjaar en een prima bladerdek in de zomer zorgen. Voor goede vruchtvorming, zowel in aantal als grootte, hebben bijna alle appelrassen (behalve deze) kruisbestuiving nodig. Dat betekent dat minimaal twee appelrassen elkaar moeten bestuiven.

Hoe onderhoud ik de Malus domestica ‘Zoete Ermgaard’?

Na het planten van Malus domestica ‘Zoete Ermgaard’ duurt het meestal drie jaar voor de boom vrucht draagt. Om vorming ervan te stimuleren dient de groei geremd te worden. Dit doen we door snoei, takken buigen en vruchtdunning.
Snoei van fruitbomen is complex, waardoor veel mensen bang worden om te knippen. Komt u er niet uit, vraag dan een vakman, bijvoorbeeld uw hovenier. Snoei de Malus domestica ‘Zoete Ermgaard’ twee keer per jaar. Eerst in de winter. U verwijdert alle zieke, dode en verkeerd geplaatste takken. Zaag de takken glad af. Laat geen stompen zitten. Alle gesteltakken (die het ‘skelet’ vormen van de boom) worden met een derde ingekort. Herhaal snoei in de zomer. U snoeit de sterk verticaal groeiende scheuten zo dicht mogelijk bij de stam af. Verder worden de eenjarige scheuten teruggesnoeid tot vijf ogen. Kortere eenjarige takken gewoon laten zitten. Rem de groei verder door takken horizontaal te buigen. Verbind daarvoor touwen tussen de uiteinden van de takken en de stam. Kijk uit dat takken niet te diep doorbuigen. Als ze naar beneden hangen, groeien ze niet meer. Ook vruchtdunning vanaf juni is aan te bevelen. Verwijder alle achterblijvende ‘Zoete Ermgaard’ en probeer maximaal een tot twee vruchten per bloemtros over te houden.

 

Bestel de plant direct.

 

6be50v38xc6q_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Malus 'Zoete Ermgaard'

Cult

'Zoete Ermgaard'

Familie

appel

Familie latijns

domestica

Onderhoud

Verzorging

Vruchtdunning in de zomer. Steun zwaar beladen takken.

Snoeien

Snoei in winter en zomer

Bemesting

Koemestkorrels in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor niet te zware neut

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van onderstam tot een paar meter hoog

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend