WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Appel

Welke appel gebruik je ter decoratie?

Sterappel Malus domesticaSterappel‘ heet zo vanwege zijn stervormige klokhuis. Dit appeltje wordt vaak gebruikt ter decoratie. Om een mooie rode kleur te krijgen legt u de sterappels een dag of tien op wat stro. De appels zijn in september plukrijp. Ze vallen snel van de boom, dus op tijd plukken!

Geschiedenis van de Malus domestica ‘Sterappel’

Het geslacht Malus kan grofweg ingedeeld worden in twee typen appels: sierappels en consumptieappels. De sierappels worden gekweekt vanwege hun mooie kleur. Ze zijn minder lekker dan de consumptieappels. Over de hele wereld zijn duizenden appelrassen voor consumptie bekend. Ze stammen af van de nog altijd in de Kaukasus aanwezige Malus sieversii. Tijdens de handel langs de zijderoute zijn de appels verspreid naar het Romeinse Rijk alwaar de teelt van appels zich ontwikkelde. Van hieruit is de appelteelt over Europa verspreid geraakt. Omdat de appel al lang tot het dagelijks eten wordt gerekend, zijn er ook veel verhalen over. Van sprookjes zoals Sneeuwwitje tot de Griekse mythologie waarin de twistappel met de tekst ‘aan de mooiste’ tweespalt onder de godinnen veroorzaakt. Het aardige van appelbomen, zo ook de Malus domestica ‘Sterappel’, is dat ze voor vruchten in het najaar maar ook voor mooie bloesem in het voorjaar en een prima bladerdek in de zomer zorgen. Voor goede vruchtvorming, zowel in aantal als grootte, hebben bijna alle appelrassen kruisbestuiving nodig. Dat betekent dat minimaal twee appelrassen elkaar moeten bestuiven.

Hoe onderhoud ik de ‘Sterappel’?

Na het planten duurt het meestal drie jaar voor de Malus domestica ‘Sterappel’ vrucht draagt. Om vorming ervan te stimuleren, dient de groei geremd te worden. Dit doe je door snoei, takken buigen en vruchtdunning. Snoei van fruitbomen is complex, waardoor veel mensen bang worden om te knippen. Kom je er niet uit, vraag dan een vakman, bijvoorbeeld een hovenier of volg een snoeicursus. Snoei twee keer per jaar. Eerst in de winter. Je verwijdert alle zieke, dode en verkeerd geplaatste takken. Zaag de takken glad af. Laat geen stompen zitten. Alle gesteltakken (die het ‘skelet’ vormen van de boom) worden met een derde ingekort. Herhaal snoei in de zomer. Je snoeit de sterk verticaal groeiende scheuten zo dicht mogelijk bij de stam af. Verder worden de eenjarige scheuten teruggesnoeid tot vijf ogen. Kortere eenjarige takken gewoon laten zitten. Rem de groei verder door takken horizontaal te buigen. Verbind daarvoor touwen tussen de uiteinden van de takken en de stam. Kijk uit dat takken niet te diep doorbuigen. Als de takken van de sterappelboom naar beneden hangen, groeien ze niet meer. Ook vruchtdunning vanaf juni is aan te bevelen. Verwijder alle achterblijvende vruchten en probeer maximaal een tot twee vruchten per bloemtros over te houden.

 

Bestel de plant direct.

uec5n248j6fw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Malus 'Sterappel'

Cult

'Sterappel'

Familie

appel

Familie latijns

domestica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in winter en zomer.

Bemesting

Koemestkorrels in voorjaar.

Winterhard

uitstekend

Bodem

niet te zware, neutrale bodem

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van onderstam

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend