kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Amandelwolfsmelk

Euphorbia amygdaloides: de natuurlijke variëteit robbiae vormt heel veel uitlopers en breidt zich dus sterk uit. De bladeren zijn wat minder langwerpig (bijna eirond) en de bloemen zijn lichtgeel.

Welke soorten Euphorbia zijn er?

Het geslacht Euphorbia is een van de grootste plantengeslachten op aarde met meer dan 2000 soorten. Er is dus meer dan genoeg wolfsmelk. De soorten kunnen er zeer verschillend uitzien, van kruid tot boom en van vetplant tot kerstster.

Is Euphorbia amygdaloides ‘robbiae’ giftig?

Een ding hebben ze gemeen: alle Euphorbia amygdaloides bevatten wit melksap. Dit is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Aan deze eigenschap dankt het zowel de Nederlandse naam als de Latijnse naam Euphorbia, genoemd naar een Noord-Afrikaanse geneesheer die dit sap rond het jaar nul gebruikte voor medicinale drankjes.

Hoe ziet Euphorbia amygdaloides ‘robbiae’ eruit?

Een Euphorbia-soort valt op in je tuin vanwege de felgekleurde schutbladeren, zoals bij de kerstster. Euphorbia amygdaloides (amandelwolfsmelk) komt uit Midden-, Zuid- en West-Europa, Klein-Azië, Iran en Algerije. Hij is prachtig in de wilde tuin of border. Een soort die, (hoewel zeldzaam) ook in Nederland en (minder zeldzaam) in België voorkomt. Deze Euphorbia amygdaloides is min of meer een halfstruik en wintergroen. De groeihoogte bedraagt 30 tot 50 centimeter. De stengels zijn enigszins roodachtig. Het eerste jaar worden geen bloemen gevormd en in het tweede jaar verschijnen ze onopvallend, groengeel van kleur. De bladeren vallen des te meer op met hun donker olijfgroene kleur en bovendien blijven ze ’s winters aan de plant, mooi roodpurper verkleurd.

Waar kan ik Euphorbia amygdaloides ‘robbiae’ planten?

Amandelwolfsmelk heeft een warme en vooral zonnige plaats in uw tuin nodig. Veel lage soorten, die in rotstuinen en tegeltuinen gebruikt kunnen worden, houden van een zeer doorlatende, tamelijk droge, kalkrijke grond. De grond moet voldoende vochtig zijn voor de Euphorbia amygdaloides en ook voldoende voedsel bevatten. De plant groeit zowel op zonnige als lichtbeschaduwde plaatsen heel goed.

Hoe kan ik Euphorbia amygdaloides ‘robbiae’ beschermen tegen vorst?

Bescherming tegen felle vrieskou is aan te raden. Tips over het beschermen van je planten tegen vorst kun je terug vinden bij de onderhoudpagina op deze site. De amandelwolfsmelk kun je het beste beschermen met tuinvlies of door afgesneden coniferentakken zo in de grond te plaatsen dat de vrieswind over de planten heen waait.

 

Bestel de plant direct.

tue5yjh86vv8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Euphorbia var. robbiae

Cult

var. robbiae

Familie

amandelwolfsmelk

Familie latijns

amygdaloides

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vrieskou.

Snoeien

In het voorjaar zonodig vorstschade wegknippen.

Bemesting

Basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

matig

Bodem

normale, voedzame grond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zonnig tot licht beschaduwd

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

50

Beschrijving

30-50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

lichtgeel

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen