kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Amandelwolfsmelk

De amandelwolfsmelk Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ heeft purperkleurig tot rood blad en gele schutbladeren. Deze heeft nogal eens te lijden van meeldauw (het wit).

Waar komt Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ vandaan?

Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ komt uit Midden-, Zuid- en West-Europa, Klein-Azië, Iran en Algerije. Hij is prachtig in de wilde tuin of border. Een soort die, (hoewel zeldzaam) ook in Nederland en (minder zeldzaam) in België voorkomt.

Hoe ziet Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ eruit?

Deze wolfsmelk is min of meer een halfstruik en wintergroen. De groeihoogte bedraagt 30 tot 50 centimeter. De stengels zijn enigszins roodachtig. Het eerste jaar worden geen bloemen gevormd en in het tweede jaar verschijnen ze onopvallend, groengeel van kleur. De bladeren vallen des te meer op met hun donker olijfgroene kleur en bovendien blijven ze ’s winters aan de plant, mooi roodpurper verkleurd.

Is Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ giftig?

Het geslacht Euphorbia is een van de grootste plantengeslachten op aarde met meer dan 2000 soorten. De soorten kunnen er zeer verschillend uitzien, van kruid tot boom en van vetplant tot kerstster. Een ding hebben ze gemeen: alle planten bevatten wit melksap. Dit is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Aan deze eigenschap dankt het zowel de Nederlandse naam als de Latijnse naam, genoemd naar een Noord-Afrikaanse geneesheer die dit sap rond het jaar nul gebruikte voor medicinale drankjes. Een Euphorbia-soort valt op in de tuin vanwege de felgekleurde schutbladeren, zoals bij de kerstster.

Waar Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ planten?

Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’  heeft een warme en vooral zonnige plaats in de tuin nodig. Veel lage soorten, die in rotstuinen en tegeltuinen gebruikt kunnen worden, houden van een zeer doorlatende, tamelijk droge, kalkrijke grond. De grond moet voldoende vochtig zijn en ook voldoende voedsel bevatten. Hij groeit zowel op zonnige als lichtbeschaduwde plaatsen heel goed.

Moet ik Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ beschermen tegen vorst?

Bescherming tegen felle vrieskou is voor de Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ aan te raden. Dit kan met tuinvlies of door afgesneden coniferentakken zo in de grond te plaatsen dat de vrieswind over de planten heen waait. Lees daar meer over in het artikel over planten beschermen tegen vorst.

 

Bestel de plant direct.

prg5bvr87xe1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Euphorbia 'Purpurea'

Cult

'Purpurea'

Familie

amandelwolfsmelk

Familie latijns

amygdaloides

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vrieskou.

Snoeien

In het voorjaar zonodig vorstschade wegknippen.

Bemesting

Basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

betrekkelijk matig

Bodem

voedzame grond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zonnig tot licht beschaduwd

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

50

Beschrijving

30-50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen