WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de Akebia

Akebia quinata: wat een fijne klimplant, want binnen de kortste keren heeft hij de pergola of een lelijke schutting bedolven met sierlijke stengels waaraan niet alleen heldergroen blaadjes komen, maar in het voorjaar ook nog geurige bloemen. Hoewel de plant voornamelijk geliefd is om het mooie blad, zijn de bloemen ook zeer de moeite waard.

Hoe zien de bloemen van Akebia eruit?

Tijdens en soms nog vóór de bladontwikkeling komen er in het voorjaar mooie bloemen te voorschijn bij de Akebia die een lichte vanillegeur afgeven. In eenzelfde tros ziet je mannelijke én vrouwelijke bloemen, het is namelijk een éénslachtige plant. De vrouwelijke bloemen zijn donkerrood tot paars, de mannelijke zijn lichtroze en wat kleiner. Het kan zelfs voorkomen dat er langwerpige, paarse vruchten uit groeien als het een lange en warme zomer is geweest en een andere Akebia in de buurt staat voor de kruisbestuiving.

Hoe zien de bladeren van de Akebia eruit?

Akebia quinata heeft bladeren die elk uit vijf kleinere blaadjes bestaan, die met hun frisse, bijna doorschijnende voorkomen het hele seizoen mooi blijven. De roodpaarse bloempjes in hangende trosjes zitten bijna verstopt achter de vele blaadjes en geuren licht.

Waar kan ik Akebia planten?

Akebia groeit goed op elke normale tuingrond, houdt van zon maar kan ook wel wat schaduw verdragen. De grond moet je niet te droog laten worden. De takken van Akebia zijn dun en soepel en willen zich graag om iets heen winden, dus met steun van jou kan hij goed tot zijn recht komen.

Hoe moet ik Akebia snoeien?

Als de plant is uitgebloeid, kun je hem snoeien, maar omdat hij op oud hout bloeit, kun je het best ieder jaar slechts ongeveer eenderde terugknippen. Hij bloeit namelijk op oud hout en zo heb je ieder jaar bloemen.

Akebia bestellen voor de tuin

Bestel de akebia plant direct.

Schijnaugurk (Akebia quinata)

Schijnaugurk (Akebia quinata)

Express Schijnaugurk (Akebia quinata) klimplant
€ 99,99 bij
kej5i1185qi6_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

meestal bladverliezend

Latijns

Akebia quinata

Cult

quinata

Familie

Akebia

Familie latijns

quinata

Onderhoud

Verzorging

Indien nodig ondersteunen.

Snoeien

Na de bloei snoeien.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

elke vruchtbare tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, half schaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

paarsrood en lichtroze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

meestal bladverliezend