WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aarereprijs

Wat voor kleur bloemen krijgt de Aarereprijs?

De aarereprijs Veronica spicataRotfuchs‘ heeft donkerrode bloemen.

Waar groeit de Veronica spicata?

De aarereprijs komt in het wild voor in Europa, Klein- en Centraal-Azië. In de Alpen komt hij zelfs boven de 2000 meter hoogte voor. Hij groeit op stenige bodems, in grof zand en vaak op droge, zonnige plekken in kalkarme grond. Daar kunnen ze grote groepen vormen. De planten variëren sterk in hoogte (van 15 tot 50 centimeter), afhankelijk van de groeiomstandigheden. Ze bloeien in de zomer heel rijk met dicht bezette, blauwe aren boven de spitse bladeren.

Welke soorten Aarereprijs zijn er?

Wie ’s zomers in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut schitterend blauw bloeiend ereprijs tegen, maar sommige soorten groeien ook gewoon als lastig, laag onkruid in onze tuinen (gewone ereprijs: Veronica chamaedrys). Er zijn minstens 300 eenjarige en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge (Veronica beccabunga) worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend. De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer ende Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd. Ereprijs is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken.

Wat voor standplaats is het beste voor Veronica spicata ‘Rotfuchs’?

Zon en frisse lucht zijn een absoluut vereiste. De tuin moet voldoende ‘ventilatie’ hebben. De grond mag tijdelijk vrij droog zijn, goede doorlatendheid is erg belangrijk, zeker in de winter. Arme grond wordt verdragen, maar een normale organische basisbemesting in het voorjaar is uitstekend. In het voorjaar de afgestorven plantendelen verwijderen. Na een vijftal jaren opnemen en scheuren.

 

Bestel de plant direct.

63n5l0680xv5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Veronica 'Rotfuchs'

Cult

'Rotfuchs'

Familie

aarereprijs

Familie latijns

spicata

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzondere zorg nodig

Snoeien

In het voorjaar opschonen

Bemesting

Goede basisbemesting in het voorjaar

Winterhard

volledig, mits geen te natte sta

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal tot vrij droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

50

Beschrijving

25 à 50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

donkerrood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend