WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aarereprijs

Wanneer bloeit de Veronica spicata ‘Alba’?

De ereprijs Veronica spicata ‘Alba’ is een prachtige plant. De stengels zijn onderaan dicht behaard. Dat geldt ook voor de bloemkelken. Die zitten bovendien vol kliertjes die olieachtige, licht geurende stoffen afscheiden. Ze bloeien in de zomer heel rijk met dicht bezette, blauwe aren boven de spitse bladeren. De plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog en bloeit in de periode juni-augustus.

Soorten Veronica

Wie ’s zomers in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut schitterend blauw bloeiend ereprijs tegen, maar sommige soorten groeien ook gewoon als lastig, laag onkruid in onze tuinen (gewone ereprijs: Veronica chamaedrys). Er zijn minstens 300 eenjarige en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge (Veronica beccabunga) worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend. De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer en de Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd.

Waar komt de Veronica spicata voor?

Ereprijs is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken. Veronica spicata (aarereprijs) komt in het wild voor in Europa, Klein- en Centraal-Azië. In de alpen komt hij zelfs boven de 2000 meter hoogte voor. Hij groeit op stenige bodems, in grof zand en vaak op droge, zonnige plekken in kalkarme grond. Daar kunnen ze grote groepen vormen. De planten variëren sterk in hoogte (van 15 tot 50 centimeter), afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Hoe kan ik de Veronica spicata verzorgen?

Zon en frisse lucht zijn een absoluut vereiste. De tuin moet voldoende ‘ventilatie’ hebben. De grond mag tijdelijk vrij droog zijn, goede doorlatendheid is erg belangrijk, zeker in de winter. Arme grond wordt verdragen, maar een normale organische basisbemesting in het voorjaar is uitstekend.

Hoe kan ik de Veronica spicata snoeien?

Wil je de Veronica spicata snoeien dan kan dat in het voorjaar. Je moet dan altijd de afgestorven plantendelen verwijderen. Na een vijftal jaren opnemen en scheuren. Je kunt een Veronica ook stekken met jonge scheuten.

 

Bestel de plant direct.

i5j56ln8501m_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Veronica 'Alba'

Cult

Alba

Familie

aarereprijs

Familie latijns

spicata

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzondere zorg nodig

Snoeien

In het voorjaar opschonen

Bemesting

Goede basisbemesting in het voorjaar

Winterhard

volledig, mits geen te natte sta

Bodem

lichte, doorlatende, humusrijke

Vochtigheid

normaal tot vrij droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend