WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aalbes

De witte aalbes

De witte aalbes Ribes rubrum ‘Witte Hollander’ heeft de grootste productie en de lekkerste smaak van alle witte aalbessen. De witte bessen zijn in juni-juli rijp. Omdat de bessen wit zijn, zien de vogels de bessen niet zo snel. Bescherming tegen snoepende vogels is dus niet nodig. Ondanks dat de bloei van de struik onopvallend is, is ‘Witte Hollander’ ook wanneer er geen bessen aanzitten, een aantrekkelijke struik.

Welke aalbes-soorten zijn er?

Er vallen een heleboel bessenstruiken onder Ribes. Er zijn kruisingen die heel mooie bloemen hebben, maar ook de eetbare soorten vallen onder dit geslacht. Zo is daar de aalbes (met witte bes en rode bes), zwarte bes en kruisbes. En wat zijn ze lekker, die aalbessen. Je kunt ze eten in vlaai, als jam, met slagroom. Echte zomerbessen. Wanneer je een haag bezit met verschillende rassen, dan kun je een heel lange periode bessen plukken en eten.

Waar plant ik de Ribes Rubrum ‘Witte Hollander’?

Zet een aalbesstruik in de volle zon, zodat de bessen goed rijp kunnen worden. De struiken houden niet erg van kalk. Zet ze het liefst in voldoende vochthoudende grond, op een beschutte plek. Bemest ieder najaar met organische mest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting nog een beetje kunstmest komt de struik ten goede.

Hoe snoei ik de witte aalbes?

Snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en grootte van de bessen en de regelmatigheid van oogsten. In het vroege voorjaar kun je de struik snoeien. Om het struikje mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje. Na het planten worden (als het tenminste niet vriest) de scheuten teruggenomen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar worden de scheuten gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Je kunt ‘Witte Hollander’ snoeien, ook in een haagvorm.

 

Bestel de plant direct.

15854ij82w7g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ribes 'Witte Hollander'

Cult

'Witte Hollander'

Familie

aalbes

Familie latijns

rubrum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het vroege voorjaar snoeien.

Bemesting

In het najaar bemesten met organische stalmest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting kunstmest.

Winterhard

goed

Bodem

zand, lichte klei, humeuze/norma

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

175

Beschrijving

1,25-1,75 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groenig

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend