AalbesRibes 'Rotet'

Wanneer is de aalbes rijp om geplukt te worden?

De rode aalbes Ribes rubrum ‘Rotet’ is weinig ziektegevoelig, een groot voordeel. De rode bessen van deze goed producerende struik kun je in augustus plukken en hebben een zurige smaak, maar smaken heerlijk.

Welke Ribes-soorten zijn er?

Er vallen een heleboel bessenstruiken onder Ribes. Er zijn kruisingen die hele mooie bloemen hebben, maar ook de eetbare soorten vallen onder dit geslacht. Zo is daar de aalbes, zwarte bes en kruisbes. Er is een rode aalbes en een witte aalbes. Onder Ribes rubrum vallen niet alleen rode bessen, maar ook witte bessen. Witte aalbessen als ‘Witte parel’, ‘Witte Hollander’ en ‘Blanka’ zijn lekker zoet en hebben weinig last van vogelvraat.

Waar gebruik ik aalbessen voor?

En wat zijn ze lekker, die aalbessen. Je kunt ze eten in vlaai, als jam, met slagroom. Echte zomerbessen. Wanneer je een haag bezit met verschillende rassen, dan kun je een heel lange periode bessen plukken en eten.

Hoe kan ik de rode aalbes onderhouden?

Zet een aalbesstruik in de volle zon, zodat de bessen goed rijp kunnen worden. De struiken houden niet erg van kalk. Zet ze het liefst in voldoende vochthoudende grond, op een beschutte plek. Bemest ieder najaar met organische stalmest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting nog een beetje kunstmest komt de struik ten goede.

Moet ik de rode aalbes snoeien?

Snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en grootte van de bessen en de regelmatigheid van oogsten. In het vroege voorjaar kun je de struik snoeien. Om het struikje mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje. Na het planten worden (als het tenminste niet vriest) de scheuten teruggenomen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar worden de scheuten gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht