Palmzegge

beeld vtwonen Beeld

Hoe groot wordt een palmzegge?

Carex muskingumensis of palmzegge is een zeer fraaie, vrij hoge (tot 80 centimeter) soort. Hij wordt in tuinen geplant vanwege zijn blad. Het bijzondere, smal overhangend blad groeit aan het einde van de stengel. Daar dankt het zijn naam aan, want het heeft zo iets weg van een kleine palmboom. Het blad kleurt ’s winters bruin.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de palmzegge?

Dit soort bloeit niet of nauwelijks. De bloeipluimen blijven (als ze er al zijn) tussen het groene blad verstopt. Mocht je wel zaadpluimen hebben, dan kun je ze langzaam donker zien kleuren tot bijna zwart. Oorspronkelijk komt deze soort uit Noord-Amerikaanse bosgebieden, bij ons zien we hem vaak in groepen als bodembedekker.

Een grassoort of een zegge?

Een Carex-soort is geen gras, maar wel heel nauw verwant hieraan. Het zijn zogenaamde zeggen. Te herkennen aan de driekantige stengels. Maar net als bij de grassen verschijnen de bloemen in pluimen en aartjes aan de einden van bloeistengels. Het zijn vaak prachtige planten, maar de paar duizend verschillende soorten zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dat wordt nog verergerd door het feit dat de soorten nogal makkelijk met elkaar kruisen, wat allerlei tussenvormen oplevert.

Hoe verzorg ik de Carex muskingumensis?

De verschillende zeggesoorten komen in heel diverse omstandigheden voor. Ook in onze inheemse, wilde natuur, met name in drassige omstandigheden met vrij zure grond.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kan ik de palmzegge snoeien?

Het merendeel van de zegges sterft in de winter af waardoor de planten in z’n geheel afgeknipt kunnen worden. Dit kan in het najaar, maar verstandiger en decoratiever is om het blad te laten zitten. Hiermee bescherm je de Carex muskingumensis tegen vorst. Snoei vindt dan plaats in het voorjaar, na de vorst. Doe het wel op tijd, wanneer zegges alweer uitlopen terwijl het oude loof nog aanwezig is, is het lastig snoeien. Het voordeel van snoei in het voorjaar is dat het oude loof als winterdek kan dienen voor de onder de grond overwinterende plant. Tips en adviezen vind je bij snoeien op onze site. Wintergroene zegges worden niet ieder jaar terug geknipt. Deze worden door het jaar heen in vorm gehouden en ontdaan van bruine, beschadigde en dode bladeren. Deze soort verdraagt zowel zon als zelfs wat zwaardere schaduw. In het voorjaar opschonen en dan ook een lichte bemesting geven. Bij droogte extra water geven, maar de droogteresistentie is redelijk goed.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Carex muskingumensis

Familie

palmzegge

Latijnse familie

muskingumensis

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Bij aanhoudende droogte extra water geven.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Licht bemesten in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

iedere, voldoende doorlatende, v

Vochtigheid

groter dan normaal, grond mag niet uitdrogen

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

80

Beschrijving

80 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

gelig groen

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus