Oui, oui! Dit zijn de opties voor & kosten van een Frans balkon

beeld vtwonen Beeld Beeld via Unsplash | fotografie John Towner
Beeld Beeld via Unsplash | fotografie John Towner

Niets zo lekker als de laatste zonnestralen opvangen na een lange werkdag, toch? Helaas is dat niet voor iedereen even makkelijk. Mensen die in een appartement wonen hebben niet altijd de luxe van een balkon of een terras. Als hier geen plek voor is, is een Frans balkon dé oplossing. Dit romantische balkon haalt het gevoel van buiten naar binnen. Hoeveel kost deze romantische oplossing precies en waar kun je uit kiezen?

Lees verder onder de advertentie

Wat is een Frans balkon?

Een Frans balkon is dé oplossing voor alle appartementen die geen ruimte of vergunning hebben voor een ‘normaal’ balkon. Bezit je woning niet over deze zeer gewilde buitenruimte, maar wil je toch genieten van de frisse buitenlicht en genoeg lichtinval? Dan is het Franse balkon perfect. Het soort balkon doet denken aan de vele huizen in Parijs die er een hebben en is precies hiernaar vernoemd. Hoewel het vrij romantisch klinkt, is het eigenlijk niet meer dan een zeer ondiep balkon. Het gaat vaak om enkele centimeters waar je niet op kunt staan, met een laag hek ervoor. Hoewel je er nog geen tuinstoel op kwijt kunt, zorgt een Frans balkon ervoor dat buiten naar binnen komt. Wanneer je de deur van het balkon opendraait stroomt daglicht de ruimte in en heb je bíjna het gevoel dat je echt buiten bent.

LEES OOK
Balkonplanten die de winter wél overleven

De grootste voordelen

Als je al een grote tuin hebt, is een Frans balkon misschien wat overbodig maar alsnog charmant. Het heeft vooral voordelen voor degenen die in een kleine ruimte en/of woning zonder buitenplaats wonen. Zo heb je toch nog een beetje buiten naar binnen, maar het Franse balkon is ook om andere redenen populair:

  • De kosten zijn relatief laag, doordat er weinig aan de woning hoeft te veranderen. Zeker wanneer je het vergelijkt met de aanleg van een ‘normaal’ balkon of terras, is een Frans balkon de betaalbare optie.
  • Een Frans balkon is geen flinke uitbouw. Daardoor is een uitkering krijgen voor dit mini-balkon relatief eenvoudig. De enige eis die vaak gesteld wordt, is dat je appartement op de tweede verdieping of hoger moet liggen.
  • We noemden het al even, maar een Frans balkon biedt de mogelijkheid om buiten te zijn in je eigen huis. Vang zonnestralen op vanuit je woonkamer en geniet van het langsrijdende verkeer, gewoon vanaf je luie stoel.
  • Vroeger werden Franse balkons steevast afgemaakt met sierlijke hekken, tegenwoordig zijn er veel meer opties mogelijk. Ga bijvoorbeeld voor een glazen plaat of een houten hek om er je eigen stijl van te maken. Zo ziet het er mooi uit van buiten, maar sluit het balkon ook aan op je eigen interieur.

Tips voor het plaatsen van een Frans balkon

Wie een Frans balkon plaatst, doet dit meestal om in de zomer van de zon te kunnen genieten. Dan is de locatie van het balkon natuurlijk van groot belang. Houd er rekening mee dat een Frans balkon enkel zon binnenlaat wanneer deze op het zuiden geplaatst wordt. Ook aan de deuren moet aandacht worden besteed. Doordat dit balkon vaak maar een paar centimeter diep is, kunnen de deuren niet naar buiten openslaan. Zorg er daarom voor dat de ruimte binnen groot genoeg is voor inslaande deuren of overweeg een schuifdeur.

Misschien nog wel het allerbelangrijkst van een Frans balkon, is de veiligheid. Om zo veel mogelijk daglicht toe te laten, kiezen de meeste mensen voor een laag hek voor het balkon. Dit hek moet wel stevig zijn, zeker wanneer er kinderen of huisdieren in huis rondlopen wil je voor een sterk materiaal kiezen.

Kosten van een Frans balkon

Wanneer je naar het kostenplaatje van een Frans balkon kijkt, is het belangrijk om te onthouden dat het om gemiddelde prijzen gaat. Hoe hoog de kosten uiteindelijk oplopen, hangt af van verschillende factoren. Per vierkante meter kun je uitgaan van zo’n € 1000 tot € 2000, inclusief hekwerk en het uurloon van een professional. Hoe breder het balkon, hoe goedkoper je in verhouding uit bent. Maar de kosten kunnen ook oplopen, als je bijvoorbeeld voor een duur hekwerk kiest. Een Frans balkon is zo duur als je het zelf maakt.

Moois voor op het balkon…

Bron: Beeld: Unsplash | fotografie John Towner

Lees verder onder de advertentie