Ooievaarsbek Geranium Endressii

beeld vtwonen Beeld

De ooievaarsbek Geranium endressii woekert enigszins en ziet er soms een beetje slordig uit. Daardoor is hij goed geschikt als weefplant, een plant die in een border verschillende alleenstaande planten en struiken aan elkaar verbindt. Deze ooievaarsbek komt in bloei in mei en bloeit lang door tot in augustus. De bloemen zijn licht paarsroze.

Lees verder onder de advertentie

Geranium of Pelargonium?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Ooievaarsbek als bodembedekker

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Hoe verzorg ik Geranium endressii?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Meer informatie over diverse soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de ooievaarsbek snoeien?

Deze ooievaarsbek is echt onverwoestbaar. Om hem een beetje in toom te houden, kun je de plant elke drie tot vier jaar opnemen, scheuren en opnieuw uitplanten. Als je de uitgebloeide ranken van de plant half augustus terug snijdt tot op 15 centimeter, dan bloeit deze ooievaarsbek goed door. In het voorjaar afgestorven stengels en bladeren opruimen.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Geranium endressii

Familie

ooievaarsbek

Latijnse familie

endressii

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Elke 3 tot 4 jaar scheuren.

Snoeien

Half augustus terugsnijden.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

elke gewone tuingrond

Vochtigheid

vrij groot, maar tolerant

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

25

Beschrijving

25 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

paarsroze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Augustus