Olijfwilg Limelight
Het blad van de olijfwilg Elaeagnus ebbingii ‘Limelight’ in het midden gele en lichtgroene vlekken.
Wat is het verschil tussen een Olijfboom en Olijfwilg?
Verwar de olijfwilg niet met de olijfboom, het is niet eens familie! Ondanks dat Elaeagnus is afgeleid van het Griekse woord elaia dat olijf betekent. De olijfboom, overbekend als producent van olijven voor vooral olijfolie, is een boom die alleen goed gedijt in een warm klimaat zoals rond de Middellandse Zee. De olijfwilg echter is ook geschikt voor ons klimaat. Hij draagt ook vruchten, maar die lijken lang niet altijd op olijven. De olijfwilg wordt vooral vanwege het vaak mooie blad toegepast. Dat blad is soms grijs van kleur, wat in dit geval duidt op een goede droogteresistentie. Heel bijzonder zijn de bruine of zilverwitte schubben op de bladeren en takken die voor een wat metaalachtige glans zorgen.
Hoe ziet de Olijfwig eruit in bloei?
De Elaeagnus ebbingei is een kruisingsproduct en komt dus niet in de natuur voor. In ons land is hij populair direct aan de kust, omdat hij niet gevoelig is voor wind en zout. Hij kan uitgroeien tot een mooie struik van ruim twee meter hoog en breed. Hij is echter ook goed te snoeien en daarom zien we hem ook terug als haag. Het blad van deze olijfwilg is opvallend. De bovenkant is glimmend donkergroen en aan de onderkant wat doffer grijs. Daarmee heeft hij een heel gedistingeerd uiterlijk. Er verschijnen bloemen in de herfst. Ze vallen niet op in uiterlijk, ze zijn klein en wit, maar geuren wel lekker. Als u geluk hebt dan verschijnen er na de winter rode bessen met een zilveren gloed. Ze zijn eetbaar, als de vogels je niet voor zijn, en kunnen prima worden gebruikt om jam van te maken.
Wat voor bodem is geschikt voor Elaeagnus ebbingii ‘Limelight’?
De natuurlijkste plaats voor een olijfwilg is een warme zonnige plek op een droge vrij arme grond. Hij verdraagt ook halfschaduw, maar zal minder bloeien en vrucht dragen en kan ook op rijkere grond worden geplaatst, maar produceert dan meer blad en minder bessen. Als jouw olijfwilg een heg vormt, dan doet het er weinig toe omdat er door snoei meestal geen vruchten zijn.
Kan ik de Olijfwilg snoeien?
Deze olijfwilg is goed te snoeien en daarom wordt er vaak een heg mee gemaakt. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap. Als alleenstaande struik kun je hem in maart een beetje bijknippen. Een heg kan in juli en voor het strakste resultaat nog eens in het najaar worden gesnoeid.
Kenmerken:
Benaming
Naam
wintergroen
Latijnse naam
Elaeagnus 'Limelight'
Cult
'Limelight'
Familie
olijfwilg
Latijnse familie
ebbingei
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Solitair in maart. Heg in juli en eventueel oktober.
Bemesting
Geen mest nodig.
Winterhard
redelijk
Bodem
voorkeur arm
Vochtigheid
voorkeur droog
Licht
Type
Zon, Halfschaduw
Beschrijving
zon tot halfschaduw
Hoogte
Minimaal
250
Maximaal
250
Beschrijving
2,5 meter
Kleuren
Eerste kleur
Wit
Kleurbeschrijving
wit
Bloeitijd
Begin
Oktober
Eind
Oktober