Noorse esdoorn Royal Red

beeld vtwonen Beeld

Hoe hoog wordt de Noorse esdoorn?

Acer platanoides ‘Royal Red’ is een roodbladige Noorse esdoorn. Na 10 jaar heeft hij een hoogte bereikt van zo’n 10 meter. De Noorse esdoorn is een snelle groeier met een mooie, dichte ovale kroon. Dat komt omdat aan takken die zaden gedragen hebben geen eindknop gevormd, waardoor deze gaffelvormig verder groeien.

Lees verder onder de advertentie

Wanner bloeit de Acer platonoides ‘Royal Red’?

In het voorjaar als er nog geen blad aan de boom zit verschijnen gele bloemen. Bijen zijn er blij mee, want er is nog weinig ander voedsel te vinden. In de herfst vormt de boom de bekende gevleugelde zaden en verkleuren de heldergroene bladeren naar geel.

Welke soorten Acer zijn er?

De Acer komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. Kijk eens in de plantenindex voor meer informatie. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Is de Noorse esdoorn winterhard?

Vanwege zijn Noord-Europese oorsprong is het een zeer sterke en vorstbestendige boom. Ook is hij resistent tegen uitlaatgassen en daarom zien we hem regelmatig terug in steden.

Lees verder onder de advertentie

Welke standplaats is geschikt voor de Esdoorn?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken.

Handige tips voor het planten van een Acer platanoides ‘Royal Red’ in de tuin zijn te vinden in het artikel boom planten.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Acer 'Royal Red'

Cult

'Royal Red'

Familie

Noorse esdoorn

Latijnse familie

platanoides

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei is normaal niet nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

vochthoudende, goed gedraineerde

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

1000

Beschrijving

tot 10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Lees verder onder de advertentie