Uien kweken

Je kunt zelf uien kweken in je eigen moestuin. Helemaal niet moeilijk en leuk om te doen.

Uien kweken

Uien kweken

Uien groeien onder de grond, het zijn tweejarige planten. Je zaait ze in het ene jaar, hier groeien kleine uitjes uit, pootuien. Deze bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Ze groeien in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol .

Uien zaaien

Uien zaaien is bewerkelijk, kies voor het gemak en koop aan het eind van de winter pootuien. Plant deze zodra de bodem begint op te warmen uit. Dit is meestal vanaf eind februari tot half maart. Uien groeien snel, ze zijn in juli al te oogsten.

Grondsoort

Uien groeien op alle gronden met een losse structuur. Ze hebben een hekel aan natte grond. Meng alleen goede verteerde compost door de grond, want verse stalmest of compost trekt de uienvlieg aan.

Uien planten

Plant de pootuitjes op rijtjes, circa 8 cm uit elkaar. Zorg dat het bovenste puntje van het bolletje net boven de aarde uitsteekt. Houd tussen de rijen 30 cm ruimte over. Geef ze niet veel mest, anders schieten ze door en maken veel blad en zelfs bloemen. En je wilt juist dat ze ondergronds gaan groeien en mooie grote uien maken. Onkruid wied je met de hand rondom de uien weg. Ze wortelen ondiep, met een schoffel beschadig je de uien snel.

Uien oogsten

Als het loof begint uit te drogen en omvalt, is het tijd om te oogsten. Trek ze met loof en al uit de grond en leg de uien op een rooster te drogen. Of hang ze tot een bosje gebonden onder een afdak te drogen. Als ze goed droog zijn, kun je ze maanden bewaren. Leg ze droog en donker weg in een oogstkist of een uienmand bijvoorbeeld.

Uienmand bestelen

Wist je dat je ook zelf knoflook kunt kweken?

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 31 juli 2015 om 09:07

Mooi om het hele verhaal over uien te lezen. Nu weet ik ook wat ik niet handig heb gedaan met het zaaien van uien. In het vervolg ga ik pootuien toepasen.

Margit op 11 februari 2018 om 11:09

Er zijn ook zaaiuien die je in hetzelfde jaar dat je ze zaait kunt oogsten. Als je dit soort kiest, is een stuk minder bewerkelijk.