Kruiden kweken

Wat is er nou leuker dan kruiden kweken in je eigen kruidentuin. En óók nog eens erg handig, want je hebt je favoriete tuinkruiden altijd bij de hand. Nog meer reden nodig? Begin zelf met kruiden kweken en laat de heerlijke geuren in je tuin de doorslag geven!

Kruiden Kweken - Rozemarijn

Wat is een kruid?

Een kruid is een plant waarvan bepaalde delen (bladeren, stengels, wortels, bloemen en/of vruchten) worden gebruikt voor voedsel, smaak, geur en/of medicijnen. Bekende soorten zijn bijvoorbeeld rozemarijn, munt, salie en tijm. Lees meer over kruiden soorten.

Kruiden zaaien en kweken

De meeste kruiden vragen na het zaaien een warme plek om te kunnen kiemen. Er zijn speciale kweekkasjes met bodemverwarming te koop, maar er zijn ook leuke alternatieven voor binnen zoals de plastic bakjes van afhaalrestaurants, champignonbakjes of een houten fruitkistje bekleed met krantenpapier. Ook kun je met volgroeide planten een kruidentuin aanleggen.

Kruiden verzorgen

De meeste tuinkruiden groeien het best in een pot. Als de kruiden in een pot staan is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende water. In de plantenindex kun je van de meest voorkomende kruiden lezen hoe je ze moet verzorgen. Sommige daarvan kun je ook heel goed binnen kweken, daarvoor zijn allerlei leuke kruidenpotjes te koop. Ideaal is bijvoorbeeld de Eva Solo kruidenpot met bewateringssysteem, daarmee blijven je kruiden vast en zeker in leven!

Jamie Oliver Kweek uw eigen kruiden

Kruiden oogsten

Je kunt kruiden het best oogsten op een droge dag. Het lekkerst zijn de blaadjes die in het voorjaar zijn geplukt of in de nazomer. Als het aroma het belangrijkste is (zoals bij rozemarijn, salie en citroenmelisse) kun je ze het best rond het middaguur plukken, omdat ze dan de meeste olie bevatten. Bloemen (zoals lavendel) pluk je ’s ochtends, wanneer de dauw van de bloemen weg is, maar de planten nog niet zijn uitgedroogd door de zon. Zaden oogst je in de late namiddag of vroege avond, wanneer de plant zo droog mogelijk is.

Kruiden bewaren

Toch een beetje te veel kruiden geknipt? Haal de onderste blaadjes van de stelen en zet het boeketje in een glaasje met een laagje water. Doe er een plastic zakje overheen, bind dicht en zet het glaasje in de koelkast. Zo blijven de kruiden lang knapperig en vers. Voor een grotere oogst is invriezen aan te raden. Spoel de kruiden na het plukken onder de koude kraan af en schud ze droog zonder de bladeren te kneuzen. Doe kleine bosjes in plastic zakjes en bind die dicht.

Zaden voor kruiden kopen

Je kunt volgroeide kruidenplanten kopen in tuincentra en zelfs in supermarkten. Maar je kunt ook zaden kopen bij één van onderstaande adressen en ze zelf zaaien. Handige potjes en complete kweeksetjes kun je bestellen in onze webshop.

Leestip: ‘Jekka’s Complete Kruidenboek’ door Jekka McVicar. Beschrijft meer dan 150 kruiden met volksnaam, geschiedenis, kweekwijze, vermeerdering, oogsten, en wat ze te bieden hebben op medicinaal en culinair gebied.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 21 oktober 2013 om 15:22

de salie, rozemarijn, oregano en thijm worden groot in de moestuin. Kan ik ze snoeien of moet ik ze delen/verjongen…..?

op 25 oktober 2013 om 10:51

Dag Karin. Helaas, daar is het nu niet de tijd voor. Wacht tot het voorjaar en maak dan stekken. Hoe je dat doet, lees je bij kruiden stekken.

Anoniem op 19 mei 2014 om 10:27

Kun je kruiden ook ’s winters (binnen) kweken?

op 22 mei 2014 om 11:49

Beste Dianne. Je kunt bijna alle kruiden ’s winters op de vensterbank op het zuiden kweken. Ook zijn rozemarijn en tijm (gedeeltelijk) groenblijvend waardoor je ook in de winter kunt blijven plukken.

Anoniem op 3 juni 2014 om 10:18

De kruiden schieten door en komen in bloei. Kan ik dit voorkomen of vertragen ?

op 5 juni 2014 om 13:15

Beste Jealine, als de kruiden bloeien gaat dat inderdaad vaak ten koste van de smaak. Knip de bloemen er telkens uit. Laat een paar takken doorschieten, dit worden prachtige bloemen. In Tuinieren nr. 3 staat een mooie reportage over bloeiende kruiden en groenten.

Anoniem op 31 oktober 2014 om 18:13

Geweldig

Anoniem op 4 juni 2015 om 22:11

Twee weken geleden tuinkruiden aangeplant in een grote, ingegraven plantenbak. Maar er is al bijna niets bruikbaars meer over en niet omdat wij het zelf hebben opgegeten. Dit probleem had ik eerdere jaren met de munt die ik in potten kweekte. In het voorjaar prachtig jong blad en als het zover is dat je takje wilt gaan oogsten vallen er gaten in. Het lijkt alsof het bladgroen tussen de nerven uit wordt gevreten. Ik kan geen slakken of bladluizen ontdekken. Ook andere tuinkruiden lijken aangetast. Wat kan dit zijn en wat kan ik eraan doen?

op 11 juni 2015 om 10:32

Hoi, je hebt het zelf al gemerkt, er zijn ook insecten die het op je kruidenplanten hebben gemunt. Aan de munt knaagt een donkerblauw kevertje, het munthaantje.
Ze kunnen een plant vrijwel kaal vreten. Vang ze, tik tegen de planten zodat ze zich laten vallen en ruim ze dan op. De larves zijn zwart en zitten vooral aan de onderkant van het blad, zij vreten het meest, ruim ze op voordat ze haantjes zijn geworden. Slakken zijn dol op basilicum. Wat je hiertegen kan doen, lees je in deze tips .http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/slakken-bestrijden
Het is nog vroeg genoeg voor een nieuwe oogst. Succes!

Anoniem op 10 november 2015 om 13:24

Ik heb al twee keer geprobeerd kruiden te zaaien maar er komt niks tot weinig na boven. Wat doe ik fout. En zou ik nu ook kunnen zaaien vanuit mijn vensterbank?

kruitje 1 op 11 oktober 2017 om 14:25

ik heb een goede tip voor jullie en jullie kruiden. voor dat je naar bed gaat moet je voor ze zingen, daar worden ze erg blij van en gaan de kruiden sneller groeien