WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Komkommer kweken

Komkommers zijn heerlijke zomerse groenten. Je kunt ze helemaal zelf opkweken uit zaden, of voor het gemak kiezen en jong plantgoed kopen.

komkommer kweken

Speciale komkommer-rassen worden geënt, deze planten herken je aan een soort plakband, waarmee de onderstam en de ent aan elkaar gezet zijn.

Komkommer zaaien

Om te ontkiemen heeft een komkommer warmte nodig. Zaai ze in potjes en zet deze in een warme kas of op een zonnige vensterbank in april. Zodra de planten vier tot zes bladeren hebben kunnen ze buiten uitgeplant worden als het buiten inmiddels een aangename lente temperatuur is (half mei/begin juni). Steun ze met een stokje. Lees meer over een kassen.

Dieven en toppen

Komkommers maken slappe ranken. Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven. De plant mag nu uitgroeien.

Net als bij tomatenplanten ontstaan er in de bladoksels vaak nieuwe scheuten. Okselscheuten tot de plant één meter hoog is breek je  weg, dieven wordt dit genoemd.

Komkommer kweken

Span verticale draden en draai de lange ranken hier omheen. Zo krijgen de planten overal voldoende zon. Vanaf juli zie je de eerste grote gele bloemen verschijnen. Oogsten is makkelijk als je er goed bij kunt, top de komkommerplant als hij op reikhoogte is.

Om lekker sappige komkommers te maken heeft een plant veel water nodig. Op een zonnige dag verdampt een komkommerplant wel drie liter water. Geef ’s morgens water, probeer de bladeren niet te raken. Waterdruppels werken als een vergrootglas op het zachte blad, met bruine vlekken tot gevolg. Let er ook op dat het  water niet blijft staan aan de voet van de plant.

Zet een gieter klaar bij de buitenkraan, dan hoef je nooit te zoeken.

Komkommer oogsten

Laat een komkommer niet te groot worden, de smaak gaat dan achteruit, de ranken kunnen bezwijken onder het gewicht. Mini komkommers wegen niet zo veel, de plant kan een grote oogst wel aan.

In de moestuin zaaikalender kun je zien wat je nog meer kunt kweken in de moestuin.

nog meer: tuinieren