Komkommer kweken

Komkommers zijn heerlijke zomerse groenten. Je kunt ze helemaal zelf opkweken uit zaden, of voor het gemak kiezen en jong plantgoed kopen.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

komkommer kweken

Speciale komkommer-rassen worden geënt, deze planten herken je aan een soort plakband, waarmee de onderstam en de ent aan elkaar gezet zijn.

Komkommer zaaien

Om te ontkiemen heeft een komkommer warmte nodig. Zaai ze in potjes en zet deze in een warme kas of op een zonnige vensterbank in april. Zodra de planten vier tot zes bladeren hebben kunnen ze buiten uitgeplant worden als het buiten inmiddels een aangename lente temperatuur is (half mei/begin juni). Steun ze met een stokje. Lees meer over een kassen.

Dieven en toppen

Komkommers maken slappe ranken. Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven. De plant mag nu uitgroeien.

Net als bij tomatenplanten ontstaan er in de bladoksels vaak nieuwe scheuten. Okselscheuten tot de plant één meter hoog is breek je  weg, dieven wordt dit genoemd.

Komkommer kweken

Span verticale draden en draai de lange ranken hier omheen. Zo krijgen de planten overal voldoende zon. Vanaf juli zie je de eerste grote gele bloemen verschijnen. Oogsten is makkelijk als je er goed bij kunt, top de komkommerplant als hij op reikhoogte is.

Om lekker sappige komkommers te maken heeft een plant veel water nodig. Op een zonnige dag verdampt een komkommerplant wel drie liter water. Geef ’s morgens water, probeer de bladeren niet te raken. Waterdruppels werken als een vergrootglas op het zachte blad, met bruine vlekken tot gevolg. Let er ook op dat het  water niet blijft staan aan de voet van de plant.

Zet een gieter klaar bij de buitenkraan, dan hoef je nooit te zoeken.

Komkommer oogsten

Laat een komkommer niet te groot worden, de smaak gaat dan achteruit, de ranken kunnen bezwijken onder het gewicht. Mini komkommers wegen niet zo veel, de plant kan een grote oogst wel aan.

In de moestuin zaaikalender kun je zien wat je nog meer kunt kweken in de moestuin.

Benodigdheden voor het kweken kopen?

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 6 augustus 2013 om 14:11

heb een komkommerplant in de kas staan.
Plant heeft veel gele bloemen, de komkommers zijn geel/groen en smaken bitter. Plant krijgt dglks water, soms koemestkorrels en/of 12.10.18.
Wat gaat er fout?

op 15 augustus 2013 om 10:36

Dag Rob, weet je wel welk soort komkommer je gezaaid of geplant hebt? Er zijn ontelbaar veel soorten in alle kleuren, soorten, maten én smaken. De gele varianten staan bekend om hun bittere smaak. De komkommer is eigenlijk een veredelde augurk en die is zonder behandeling ook niet lekker. Probeer volgens jaar eens een goede kaskomkommer zoals de Bella F1. Succes!

Anoniem op 8 september 2013 om 20:18

beste Erwin,

Nav je reactie het volgende:
Soort komkommer weet ik niet (gekregen zaad), geeft veel gele bloemen en kk-mers groen/geel, ruw van schil en bittere smaak.Allerlei geprobeerd als spuiten ( tuinctra zei t;is een schimmel) veel bloemen verwijdert (om de kracht in de plant te houden), elke dag water gegeven, dieven verwijdert van de plant Zal volgende jaar jullie advies opvolgen en Bella F1 kk-er vragen via een tuincentra.
met groet,
Robert Hoeve

Anoniem op 26 januari 2014 om 12:59

Erwin,
Een komkommer moet zeer regelmatig bemest worden, als er een hapering in de groei komt worden vele soorten bitter. Dus niet teveel (kunst)mest, maar regelmatig koemest is prima, zo ging het vroeger ook, het waren toen niet voor niets broeikomkommers. Mest en stro geven warmte en voeding.
Probeer eens Nataszka en Enija prima bestand tegen bitterheid.
Met vriendelijke groeten,
Kees Broersen

Anoniem op 26 juli 2014 om 08:55

vraagje: kun je een komkommerplant overhouden of zaai/koop ik ieder jaar een nieuwe?

op 5 augustus 2014 om 13:54

Beste Alexandra, een komkommerplant is op aan het eind van de zomer. Eruit halen, en op de composthoop gooien. Volgend jaar begin je weer opnieuw en kun je telkens andere rassen uitproberen.

Anoniem op 14 mei 2015 om 12:37

Ik heb regelmatig dat een jonge kommerplant gaat verwelken en dood gaat. Net boven de grond snoert de stengel in. Ik zaai ze bloempotten gevuld potgrond en staan in een hobbykas 2 m bij 2.2 meter. Heb de potgrond ook al eens wat met gewoon zand vermengd, maar toch gebeurt het nog steeds. Wie kan mij vertellen wat er mis is?

Anoniem op 29 mei 2015 om 14:54

Ik dus na vier bladeren mijn 10 planten, met veel moeite gekweekt, getopt. Slechte tip want ze gaan het niet redden. Ze gaan dood zo te zien. Wat je moet doen pas toppen of knijpen bij twee meter. Waardeloos en ik baal er van.

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 11:46

Beste Simon. Wat vervelend om te horen dat je komkommerplanten doodgaan. De adviezen over het toppen van komkommers, daar zijn de meningen nogal verschillend over. Toch wordt vaak, met name aan beginnende tuiniers, aangeraden om de top er na het vierde blad uit te breken. Zo is de plant makkelijker in bedwang te houden en wordt het niet zo’n enorm slungelige plant. Bovendien zorg je ervoor dat alle energie in de vruchtvorming gestoken wordt, in plaats van in de groei van de plant. Ik heb nog nooit gehoord dat een plant er dood aan gegaan is, dus kijk ook even wat andere redenen kunnen zijn voor het doodgaan va je planten. Hoe zien ze eruit? Aangetast/ ziek? Last gehad van de kou misschien? Hopelijk komen ze er nog bovenop!

Anoniem op 14 juni 2015 om 18:40

Vraagje. Ik heb 3 komkommer planten waarvan een deel van de vrucht als ze 5 a 6 centimeter groot zijn geel woorden en afsterven. Geef ze regelmatig mest en kunstmest en water. Ze staan in een kasje met ook tomaten.Wat kan de oorzaak hiervan zijn . Groet Paul Holwierde.

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 16:10

Beste Paul, weet je welk ras je hebt? Er bestaan ook snack komkommers, die blijven klein. Ze hebben inderdaad veel water nodig. Onderzoek ook eens de bodem, zit er soms iets aan de wortels te knagen? ~Marie

Anoniem op 27 juni 2015 om 16:31

Ik heb altijd veel en heerlijke komkommers, maar dit jaar heb ik er 2geoogst en nu verdrogen alle bloemetjes

Anoniem op 6 juli 2015 om 10:38

Vraagje
Ik heb voor t eerst komkommers gezaaid.
Nu groeit de plant goed en komen er al aardige vruchten aan.
Maar ze zien eruit als augurken! Niet echt recht en gebobbeld.
Heb ik verkeerde zaden ontvangen, of trek het nog bij?
De grootste is inmiddels zo’n 20cm lang.

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 13:03

Beste. Wist je dat augurken de voorlopers van de komkommers zijn? Vroeger was de komkommer door de stekels en bobbels en bittere smaak zo goed als oneetbaar, vandaar dat ze in het zuur werden gezet. Door het veredelen zijn ze uiteindelijk zoals we ze nu uit de winkel kennen: lang, recht, glad van schil en zoet en fris van smaak. Maar er zijn nog zoveel meer rassen verkrijgbaar die net wat anders van smaak zijn of een ander schilletje hebben. Er is niets mis met jouw komkommers! Wil je echt komkommers zoals uit de winkel, dan kun je in het voorjaar het beste geënte komkommers kopen, plantjes die op onderstam geënt zijn. Dit zijn vaak aparte rassen die je met het zaaien moeilijk zelf groot kunt krijgen. Maar geniet vooral van je oogst, zelf gezaaid blijft toch het leukst! En misschien smaken ze nog wel veel lekkerder ook!

Anoniem op 9 juli 2015 om 13:25

zeg bij ons groeit de komkommer plant goed maar als er ze aan komen dan worden ze.2 cm groot en dan verdrogen ze wat kan ik er aan doen

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 09:09

Staan de komkommers in kas toevallig? Komkommers zijn zelfbestuivers en beschikken over mannelijke en vrouwelijke bloemen. Meestal gaat die bestuiving vanzelf, maar in de kas moet je ze soms een handje helpen door zelf met een kwastje in de weer te gaan. Het kan ook zijn dat de komkommerplant te weinig water heeft gehad met het droge weer van afgelopen weken. Geef bij droog weer dagelijks water, want de vruchten zijn dorstig en zijn als eerste de dupe!

Anoniem op 6 augustus 2015 om 14:44

hallo, ik heb 3 mooie marketer komkommerplanten, met heel veel bloemen en nu ook vrouwelijke bloemen. ik heb net mijn eerste 2 komkommers geplukt. ze zijn super slecht en enorm bitter. ze krijgen dagelijks water en af en toe vloeibare tomatenmest. Moet ik veel zijscheuten en bladeren wegdoen? heb dat ergens gelezen.

anneleenpeeters op 18 augustus 2015 om 08:02

Hallo Katia. De Marketer is normaal inderdaad een ras met een zachte komkommersmaak en niet bepaald bitter. De komkommerplant beschikt altijd wel over een stof die hem bitter laat smaken, maar meestal is die stof over de hele plant verdeeld en proef je het nauwelijks terug. Door hittestress of watergebrek kan er soms opeens heel veel van die stof in de vruchten terecht komen en smaken ze opeens heel bitter. Het is erg heet geweest de afgelopen weken, wellicht heeft het daarmee te maken. Met het uitdunnen van de bladoksels begin je eigenlijk al vroeger, vanaf het moment dat de eerste bloemknoppen verschijnen. Je kunt inderdaad wat okselscheuten verwijderen om meer energie naar de overgebleven vruchten te laten gaan. Succes!

Anoniem op 8 juni 2017 om 14:43

Komkommer plant wat doei je met de eerste bloemen , laat je die zitten of verwijdert je die.

Beste. Gewoon laten zitten! Het is wel zo dat sommige tuinders de mannelijke bloemen weghalen zodat de vrouwelijke (vruchtvormende) bloemen niet bestoven worden. Dat is wenselijk want anders wordt de vrucht bitter. Maar veel komkommerplanten worden tegenwoordig opgekweekt met alleen vrouwelijke bloemen.

Nikita op 9 juli 2017 om 15:45

Hallo. Ik heb zelf een komkommerplant gezaaid overgepot en hou hem nu in een grote pot. Hij groeit super en staat heel mooi maar ik krijg alleen maar mannelijk bloemen dus geen zaden???? Wat gaat er fout en kun je hier iets aan doen ?
Laat ik die bloemen zitten of haal ik ze weg ?

Beste Nikita, weet je heel zeker dat er alleen mannelijke bloemen in zitten? In beginsel zien ze er namelijk vrijwel identiek uit, maar al heel snel zie je dat de stengel naar de bloem bij de vrouwelijke bloemen verdikt, dat wordt de vrucht. Met name de oudere rassen die je zelf zaait zijn nog uitgerust met mannelijke bloemen. Tegenwoordig koop je nog voornamelijk F1-hybriden, ofwel veredelde soorten met enkel vrouwelijke bloemen en vruchtbeginsels. Het nadeel van mannelijke bloemen is dat ze de vrouwelijke bevruchten en zo de komkommer een bittere smaak geven. Sommige mensen halen daarom de mannetjes weg, maar in jouw geval misschien niet zo’n goed plan; eerst maar eens zien of er echt geen vrouwelijke bloemen aan komen.

J v d Salm op 19 juli 2017 om 16:12

De komkommer plant heeft gele bladerde hoe kan dat.

Beste, er kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Een schimmel, mozaiekvirus, kaliumgebrek… Google eens op deze termen, wellicht komt een van de beelden je bekend voor.