WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Frambozen kweken

Wil wil er nu niet snoepen van heerlijk fruit uit eigen tuin. De framboos is bij veel mensen favoriet, ga daarom frambozen kweken in je eigen tuin!

Frambozen kweken

Soorten

Er bestaan twee soorten frambozen: de herfst- en de zomerframboos. De zomerframboos is rijp in juni of juli en heeft een cyclus van twee jaar. Deze struik geeft dus niet ieder jaar vruchten. De herfstframboos geeft minder vruchten, maar hij geeft ze wel ieder jaar. Deze herfstframbozen rijpen vanaf augustus tot de eerste nachtvorst.

Opbinden

Als de frambozen flink beginnen te groeien, wordt duidelijk dat ze opgebonden moeten worden. De takken van de framboos zijn namelijk erg slap en slungelig. Je kunt het best een leischerm maken van palen met daartussen een staaldraad. Je kunt overigens ook een mooie frambozenboog maken.

Framboos snoeien

De herfst- en zomerframboos hebben verschillende groeicycli. Dat betekent dus dat je ze ook anders moet snoeien. Goed snoeien is belangrijk om te kunnen profiteren van een optimale oogst. Lees meer over frambozen snoeien.

Oogsten

De oogsttijd van frambozenstruiken is verschillend.  Bij een herfstframboos kun je oogsten in de herfst, vanaf augustus. Een zomerframboos geeft vruchten vanaf juni. Let wel op dat deze struik niet ieder jaar vrucht geeft! De rijpe vruchten kun je het best afknippen met een snoeischaartje.

nog meer: tuinieren