vtwonen

Frambozen kweken

Wil wil er nu niet snoepen van heerlijk fruit uit eigen tuin. De framboos is bij veel mensen favoriet, ga daarom frambozen kweken in je eigen tuin!

Frambozen kweken

Soorten

Er bestaan twee soorten frambozen: de herfst- en de zomerframboos. De zomerframboos is rijp in juni of juli en heeft een cyclus van twee jaar. Deze struik geeft dus niet ieder jaar vruchten. De herfstframboos geeft minder vruchten, maar hij geeft ze wel ieder jaar. Deze herfstframbozen rijpen vanaf augustus tot de eerste nachtvorst.

Opbinden

Als de frambozen flink beginnen te groeien, wordt duidelijk dat ze opgebonden moeten worden. De takken van de framboos zijn namelijk erg slap en slungelig. Je kunt het best een leischerm maken van palen met daartussen een staaldraad. Je kunt overigens ook een mooie frambozenboog maken.

Framboos snoeien

De herfst- en zomerframboos hebben verschillende groeicycli. Dat betekent dus dat je ze ook anders moet snoeien. Goed snoeien is belangrijk om te kunnen profiteren van een optimale oogst. Lees meer over frambozen snoeien.

Oogsten

De oogsttijd van frambozenstruiken is verschillend.  Bij een herfstframboos kun je oogsten in de herfst, vanaf augustus. Een zomerframboos geeft vruchten vanaf juni. Let wel op dat deze struik niet ieder jaar vrucht geeft! De rijpe vruchten kun je het best afknippen met een schaartje.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Mia Nijhuis op 27 september 2016 om 21:41

dit jaar waren er in de zomer en herfst frambozen allemaal witte wormpjes. wat is het en wat kan ik er tegen doen.

>

vtwonen op 24 oktober 2016 om 08:44

Hoi Mia. Ai, hij heeft je frambozen ontdekt, de frambozenkever. Om de kever te bestrijden moet je er al vroeg bij zijn, in juni legt hij zijn eitjes in de bloemen. Schud vlak voor en tijdens de bloei de kevers uit de plant, boven een emmer water. Doe dit in de vroege ochtend of in de avond, dan zijn de kevers niet zo snel. Gooi het water met kevers en al weg. Komend jaar zal je weer last hebben van de kever, hij overwintert in de grond. Succes met het vangen! ~Marie

>

Gv d Veen op 17 juli 2016 om 10:07

Mijn vader noemde vroegen , Frambozen , Hemelties, waar komt die naam vandaan.

>

vtwonen op 22 juli 2016 om 14:23

Hoi, geen idee. Misschien omdat ze zo heerlijk smaken? Het zal wel een streeknaam zijn. ~Marie

>

Loes (tuinieren.nl) op 17 juli 2015 om 16:00

Beste Barbara. Kan het geen Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) zijn? Google op afbeeldingen de naam en je ziet vanzelf welke plant je hebt.

>

Barbara op 11 juli 2015 om 16:16

Hallo, Ik heb twee soorten frambozen in de tuin, een die hol is wanneer je 'm van de struik trekt, en een die gevuld is...een soort kern heeft? Kan dit een kruising met een braam zijn, of is het een andere soort? Deze vruchten zijn ook gewoon rood/roze. Hoor graag van u!

>

Angelika Schrauwers op 27 augustus 2014 om 00:55

Wij wonen in Turkije met zomerse temperaturen oplopend tot 40 graden en redelijk veel heftige zeewind. We zouden heel graag frambozen planten maar waar moeten we dan op letten qua plaats. En wat nemen we de herfst of zomer framboos?

>

Marie (Tuinieren.nl) op 26 augustus 2014 om 14:15

Hoi Evelien, het mag allebei. Als de hele tros tegelijk rijp is, werkt afknippen het snelst. Dagelijks de rijpe frambozen plukken, dat doe je gewoon per stuk. Eet smakelijk.

>

Evelien op 18 augustus 2014 om 18:30

Waarom is het beter de frambozen af te knippen tijdens het oogsten ipv van het takje af te trekken (dan houdt je alleen het eetbare deel van de framboos over, zoals je ze ook koopt bij de bijv. groenteboer)?
Heeft dit te maken met de houdbaarheid van de vrucht?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties